„Не искам да съм филмова звезда. Искам да участвам във филми, които са звезди”

На днешния ден Харисън Форд навършва 78 години

Харисън Форд е роден на 13 юли 1942 г. в Чикаго. Баща му е ирландец, а майка му е руска еврейка. Харисън завършва Maine Township High School East. След това се мести в Ripon College в Уисконсин, където учи за кратко актьорско майсторство. След като завършва, започва да се снима в телевизията. След няколко години обаче, Форд загубва вяра в себе си и понеже не постига някакви особени успехи, се отказва от актьорството и започва да се занимава с дърводелство.

Но три години по-късно се завръща с филма „Американски графити“ на Джордж Лукас през 1973-та. Година по-късно се снима в „The Conversation“ на Франсис Форд Копола, с Джийн Хекман. Безспорно 1977 г. е годината, в която Харисън Форд става световно известен. Причината е премиерата на „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“ на Лукас, където играе култовата роля на космическия пилот Хан Соло. В края на 80-те, през 1979 г. излиза и „Апокалипсис сега“ на Франсис Форд Копола, с Марлон Брандо, Мартин Шийн, Лорънс Фишбърн, Денис Хопър.

С Кари Фишър в „Междузвездни войни“, 1980

80-те започват ударно – премиера има „Междузвездни войни: Епизод V – Империята отвръща на удара“, а година по-късно излиза „Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот“ на Стивън Спилбърг. Очевидно Форд вече няма никакво намерение да се отказва от филмовата си кариера, тъй като тя е повече от успешна. Следва „Блейд рънър“ на Ридли Скот през 1982 г., а през 1983 г. излиза и „Междузвездни войни: Епизод VI – Завръщането на джедаите“. Няма време за почивка и през 1984 г. по екраните тръгва „Индиана Джоунс и храмът на обречените“ отново на Спилбърг. В края на 80-те Харисън Форд участва още в „Безумецът“ (1988) на Роман Полански, „Работещо момиче“ (1988) на Майк Никълс, със Сигорни Уивър, Мелани Грифит, Алек Болдуин, филм, който разкрива и комедийния му талант. Следва „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ (1989) с Шон Конъри.

С Мишел Пфайфър в „Работещо момиче“

С Шон Конъри

90-те години започват с „Невинен до доказване на противното“ и „Относно Хенри“ с Анет Бенинг. През 1992 г. излиза „Патриотични игри“ на Филип Нойс, със Самюъл Джаксън. Година по-късно е премиерата на „Беглецът“ с Томи Лий Джоунс, а през 1995 г. излиза филмът на Сидни Полак „Сабрина“ с Джулия Ормънд.

В „Междузвездни войни“ еп.8

През 1997 г. Харисън Форд си партнира с Брад Пит в „Жив дявол“, а същата година излиза и екшън драмата „Еър форс едно“ с Гари Олдман и Глен Клоуз. Година по-късно е премиерата на „Седем дни, седем нощи“. Следват заглавия като „Прозрачно минало“ (2000) на Робърт Земекис, с Мишел Пфайфър, „К-19″(2002) на Катрин Бигълоу, с Лиъм Нийсън, „Индиана Джоунс и кралството на Кристалния череп“ (2008) на Стивън Спилбърг, с Кейт Бланшет и „Crossing Over“ с Рей Лиота. Форд продължава да снима в „Сутрешен блок“ (2010) с Даян Кийтън и „Каубои и извънземни“ (2011), „Играта на Ендър” (2013), „Вечната Аделайн” и „Междузвездни войни – Силата се пробужда”.

В „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“

Докато живее в ранчото си и се отдава на хобито си да дърводелства, зрителите очакват новата му поява на екрана, която непременно ще се случи. Защото Харисън Форд се определя като „помощник-разказвач”: „Това е като да бъдеш сервитьор или обслужващ бензиностанция, но ако имам късмет, аз обслужвам по 6 милиона седмично.”

С Лиъм Нийсън в „К-19“

Източник: AFISH.BG

Подобни статии

Уди Алън ще снима последния си филм (ВИДЕО)

Режисьорът Уди Алън, който изпадна в немилост в Холивуд, когато осиновената...

Още в катергорията

Уди Алън ще снима последния си филм (ВИДЕО)

Режисьорът Уди Алън, който изпадна в немилост в Холивуд,...

Петровден е!

Cпoрeд трaдициитe нa тoзи дeн нe бивa дa ce...

Секретарят на щата Небраска беше гост на Васил Василев в Народния театър

Държавният секретар на американския щат Небраска Робърт Евнен бе...