Очаква се днешният национален протест да е най-мащабният

Тази вечер в триъгълника на властта на практика ще се съберат всички недоволни от правителството и главния прокурор, включително и природозащитниците.

Днешните граждански демонстрации вероятно ще са най-мащабните. Една от причината е, че митингите започнали спонтанно миналата седмица след грозната разправа на охраната на Доган с трима политици от Демократична България на плажа в парк Росенец и след „екшъна“ на прокуратурата и спецслужбите в президентството, ще се слеят с отдавна организирания от сдружението БОЕЦ национален граждански протест.  Основните искания са за две оставки – на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Тази вечер в триъгълника на властта на практика ще се съберат всички недоволни от правителството и главния прокурор, включително и природозащитниците. Протестите, организирани от коалицията „За да остане природа“ на 25 юни и на 7 юли събраха неочаквано много хора и изиграха ролята на загрявка за последвалите мащабни митинги срещу властта.

Трупаният от години  гняв срещу мегакорупцията и употребата на цели институции като бухалки преля след две знакови събития –  посещение на трима политици от десницата в парка Росенец показа, че плажът, пътят и целият район да превърнати в недостъпен анклав на „ЛУКойл“ и Ахмед Доган, пазен от НСО, а прокуратурата направи неуместна демонстрация на страховита мощ и власт, стоварвайки въоръжени до зъби мъже в президентството за ареста на двама сътрудници на държавния глава.

Големите протести миналата седмица тръгнаха от „Отровното трио“ – Арман Бабикян, адв. Николай  Хаджигенов и проф. Велислав Минеков. Тримата известни критици на властта обявиха във фейсбук, че отиват пред президентството след екшъна на прокуратурата – за да защитят институцията, не персоната на Румен Радев, и призоваха и останалите граждани да покажат позицията си.  И гражданите се стекоха.

Полицейското насилие в петък вечер, когато униформени пребиха и арестуваха мирно протестиращи младежи, допълнително подхрани общественото възмущение. Същият ефект имаха и опитите за внушения, че демонстрациите са платени и че обслужват определени политически и икономически кръгове.

Днешният граждански протест „Да защитим демокрацията, ден 8“ започва в 17 ч. пред президентството. Митинги ще има и в други градове.

Организираният от БОЕЦ национален протест започва час по-рано, в 16 ч., и ще е пред сградата на Министерския съвет.

Междувременно БОЕЦ публикува плана си за действие, който ще бъде представен тази вечер на протеста. Ето какво гласи той:

Първа стъпка – пред Министерски съвет, 16 юли. Оставка на Борисов, разпускане на парламента и предсрочни избори. Това е най-важната стъпка. Всичко друго следва след това! За нея е нужна максимална подкрепа и на 16-ти всички пред МС.

Втора стъпка – пред Съдебната палата – оставка на Гешев.
Задължителна е и оставката на членовете на СЕМ и Кошлуков! Демокрацията изисква прозрачност и чиста медийна среда.

Трета стъпка – пред Парламента – незабавно приемане на:
– Закон за Лустрацията
– Нов изборен Кодекс с въвеждане на граждански контрол върху изборният процес – разпускане на настоящият състав на ЦИК и сформиране на нов орган с участие на представители на гражданското общество
– Въвеждане на Електронно – дистанционно гласуване
– Въвеждане на мажоритарни избори в един тур, които да дадат възможност за равноправно участие в извънредните избори на всички партии, независими кандидати и граждански номинации.

Четвърта стъпка – пред Президентството – представяне на състав на Гражданско служебно правителство с две задачи – организиране на честни и прозрачни избори и осуетяване на опитите за унищожаване на доказателства и прикриване на престъпленията на управлявалата ни мафия.

Пета стъпка – създаване на гражданско-демократично обединение, което да излъчи 240 кандидати за извънредните избори с цел спечелване им и сформиране на преходно Гражданско-демократично правителство с мандат за управления една година, което да започне незабавно така нужните реформи, като съдебната е приоритет, да стабилизира социално, политически и икономически страната и да подготви следващите избори за Велико народно събрание. Този едногодишен период на преходно Гражданско-демократично правителство е необходим, за да бъдат изградени и представени новите политически алтернативи, да бъде довършено изборното законодателство гарантиращо честни и прозрачни избори и конкретно предложение за нова Конституция и свикване на ВНС.

От БОЕЦ поясняват, че това са само предложения като основа за широки и открити обществени дискусии. Но смятат за задължителни оставките на Борисов и Гешев, Закона за лустрацията, въвеждането на електронно-дистанционно гласуване и граждански контрол върху изборният процес. По всички други цели и стъпки очакват коментари и предложения.

Междувременнно неправителствената организация „Правосъдие за всеки“  обяви поредния протест – на 17 юли пред Съдебната палата с искане Иван Гешев да освободи поста на главен прокурор.

Източник: Сега

Подобни статии

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за разговори с...

Още в катергорията

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за...

ГДБОП по следите на 21 банди за трафик на хора

ГДБОП наблюдава и оперативно работи по отношение на 21...

Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството има за свои...