ООН: Загубите за туризма достигнаха 320 милиарда долара

Генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили подчерта необходимостта от възстановяване на международния туризъм колкото е възможно по-скоро

Епидемията от новия тип коронавирус е довела до загуби в международния туристически сектор на стойност 320 милиарда долара. Това надвишава три пъти загубите, причинени от световната икономическа криза през 2009 г., съобщи Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO).

Броят на туристите е намалял с 300 милиона заради наложените ограничения и практически пълното затваряне на държавите. През периода януари – май туристическите пътувания в чужбина в цял свят са намалели с 56 % в сравнени със същия период на миналата година. Броят на пътуванията само през май е намалял с 98 % в сравнение с май 2019 г.

Генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили подчерта необходимостта от възстановяване на международния туризъм колкото е възможно по-скоро, тъй като ситуацията в туристическия сектор застрашава живота и доходите на милиони хора.

След като Световната здравна организация обяви на 11 март пандемия от коронавирус, много държави въведоха строги ограничения в социално-икономическата сфера – затворени бяха магазини, ресторанти, спортни клубове. Забранено беше провеждането на масови мероприятия, а туризмът на практика замря след въведените забрани за придвижване, което доведе до сериозни икономически последици.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Прокурорската колегия потвърди, че Кьовеши не е „върнала“ БГ обвинителите, а е поискала информация

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърди официално, че ще...

Още в катергорията

Прокурорската колегия потвърди, че Кьовеши не е „върнала“ БГ обвинителите, а е поискала информация

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърди официално,...

Американски сенатори с критики към България

Критика от САЩ в навечерието на парламентарните избори у...

НАП пуска попълнени данъчни декларации за физически лица на 16 март

Електронната услуга за предварително попълнените данъчни декларации за облагане...