Отварят карантинни хотели в „Слънчев бряг” и „Златни пясъци”

С 50% ще се намали и таксата за паркиране в „Слънчев бряг”

Карантинни хотели ще има в двата големи черноморски курорта „Слънчев бряг” и „Златни пясъци”. Това обяви след среща с представители на туристическия бранш новият министър на туризма Мариана Николова, съобщава Нова телевизия.

По думите й в момента се водят преговори със собственици на хотели, които все още не са отворили през настоящия летен сезон.

„Към настоящия момент моята позиция е, че това трябва да бъде осигурено за сметка на държавата. Водя преговори и разговори в момента по отношение на финансовото осигуряване”, заяви Мариана Николова, министър на туризма.

„Ще бъдат изцяло опростени наемите до края на годината на обекти в Слънчев бряг, които не са отворени за туристи. Предстои да направим анализ кои ще са те, като това ще важи за обекти, които са под егидата на „Слънчев бряг“ АД. Решението беше трудно, но го взехме, тъй като държавата влиза в положението на бранша“, заяви още в Слънчев бряг Марияна Николова, цитирана от Дарикнюз. Тя бе категорична, че най-големият ни курортен комплекс е изцяло подготвен да поеме туристите, които се очакват следващите месеци.

2020 е годината на българските туристи, на които разчитаме, обяви още тя и подчерта, че секторът е най-засегнат от ковид-кризата. В момента в морския курорт почиват германци, нидерландци и чехи.

С 50% ще се намали и таксата за паркиране в курорта. Създадена е специална апликация за чужденци, която е в тяхна помощ. Чрез нея веднага може да се заплати паркирането в синята зона, като сега цената е 50 цента на час, посочи вицепремиерът.

Местата за настаняване са резервирани за месец август на пълен капацитет, съобщи министърът на туризма. Очакваме през септември и двудневни, и тридневни посещения, а август – едноседмични пакети. За септември има много еднодневни резервации, както и седмични, и уикенд пакети. Разчитаме българите да посетят повече места за настаняване в страната си, да видят нашите културно-исторически забележителности. Подготвяме съвместно с Асоциацията на екскурзоводите инициатива за малко познатите места у нас, която ще популяризираме в онлайн пространството, съобщи Николова.

Тя каза още, че се изработва и екшън план, който ще очертае подготовка за предстоящия зимен сезон. Ще се създаде специализиран съвет към министерството, в който ще бъдат включени експерти и представители на бизнеса. В него ще бъдат подготвени кризисни предложения за новия зимен сезон и преодоляване на последствията от Ковид-19.

Подобни статии

Васил Велев: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна

Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас, с която държавата планира да...

Още в катергорията