Отвориха ли Харизанов и Марков войната в ГЕРБ?

Войната едва ли е случайна. И едва ли всичко е започнало с публикацията на дългогодишния депутат във Фейсбук

От известно време в ГЕРБ се води открита война между Георги Харизанов, основател на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика и депутата – легенда за десницата, бивш конституционен съдия, настоящ народен представител на ГЕРБ и ярък парламентарен оратор Георги Марков.

Тя едва ли е случайна. И едва ли всичко е започнало с публикацията на дългогодишния депутат във Фейсбук.

„Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕБР е обречен“, изригна Георги Марков на 24 юли в социалната мрежа. Изявлението му шокира мнозина в ГЕРБ и изненада публиката. Тези, които познават Марков обаче, сигурно са си казали: „На Жоро му дойде до гушата“ от това, което става в управляващата формация и което вече не е тайна. Но тъй като ГЕРБ не е „бъбрива и клюкарска“ партия, не вади свадите си извън къщата, публиката може само да предполага какво става „зад дувара“, анализирайки подобни изпуснати фрази.

Нямам мнение по този въпрос, аз не се познавам лично с Георги Марков, но мога да го посъветвам – във вестник „Трета възраст“ има доста добри статии за психичното здраве“, отвърна саркастично на огъня Харизанов пред медиите.

И се мотивира: „Смятам, че трябва да дойдат млади хора в партията. Г-н Борисов отдавна го обяви и го лансира, че ни трябват млади политици. И ако това е причината Георги Марков да е притеснен, проблемът не е мой. Защото партията има нужда от нови лица, модерни, дигитални хора, а не аналогови политици“.

Харизанов дори обяви, че „протестът е полезен за самата партия като тласък към промяната“.

Във Фейсбук стратегическият гуру на ГЕРБ беше още по-директен към Марков с израза: „Добре, бумър“. С което на език, разбираем за младите поколения се подигра на депутата, който се подвизава в политиката от времето на Великото народно събрание. Фразата се използва от младежите, когато искат да покажат на родените през 50-те и 60-те години „бумъри“ (става дума за следвоенното поколение на бейби бумърите – б.р.), че са остарели, а възгледите им – неадекватни на реалността и извън времето и пространството.

Така роденият през 1978 г. Харизанов директно заяви на родения през 1950 г. Георги Марков, че времето му е изтекло.

Но дали става дума за класически конфликт между поколенията?

Марков скочи и срещу Деница Сачева – още когато през декември м.г. се заговори, че тя е бъдещият министър по социалната политика. „Това е лудост, провокация! Борисов да я оттегли!“, избухна пред Епицентър.бг Георги Марков в навечерието на гласуването на нейната кандидатура в парламента..
Сачева обаче стана министър и до днес, когато медиите я питат за Марков, казва само колко уважава изтъкнатия конституционалист и как няма представа защо той я критикува.

На 28 юли пред БНР социалният министър беше деликатна и по повод Фейсбук-публикацията на Марков:

Вероятно ще поговоря с него, за да не продължаваме да водим тези диалози през медиите. В крайна сметка всеки е свободен да ме харесва или да не ме харесва, аз бих искала да говоря за себе си с работата си, с нещата които правя.

Думите на Деница Сачева прозвучаха гладко, с равен тон в националния ефир. Може би тук е зарито кучето? В равния тон?

Сачева много се различава от типа ГЕРБ-рер, олицетворяван от хора като Маноил Манев и Спас Гърневски – нападателен и агресивен, наричащ анализ изсипването на обидни квалификации върху политическия опонент. Тя говори равно и спокойно, не излиза от релси, не напада нито представителите на медиите, нито на опозицията. И в същото време умее да изглежда компетентно.

Говори се, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е дал разпореждане такива хора да излизат напред. С други думи публичните говорители, които дразнят хората с агресивно-високите си децибели, да се скрият.

Това сигурно е така. И може да обясни защо Харизанов си позволява толкова обиден тон срещу поканения лично от Борисов в листите, но винаги емоционален, Георги Марков.

Неотдавна Борисов се закани да подмлади основно кандидат-депутатските листи на партията. На 7 юни на среща с млади активисти на партията, проведена в ръководения от Харизанов Институт за дясна политика, премиерът заяви, че на партията са необходими авторитети. И директно се закани да изоре основно листите: „Проветряване, повече нови лица, нови хора, които да мислят с главите си.“  Което в парламентарната група прозвуча като присъда: Вие не мислите с главите си, дните ви са преброени!

Харизанов явно е взел задачата присърце и вече посочва кой да бъде отстрелян. Странно обаче, че започва от Георги Марков. Защото е стар , защото няма глава на раменете си или защото говори това, което мисли. А то не винаги се харесва на всички в ГЕРБ.

Не е тайна, че при възникването си ГЕРБ „стъпи“ върху силови структури – част от областните шефове на МРВ, както и бивши военни, следователи, прокурори и съдии по наказателни дела станаха депутати при първото явяване партията на Борисов на избори.

Някои от старите кадри, като Димитър Лазаров и Владимир Тошев още „воюват“.

Но повече десет години след началото е време за кардинална промяна. Тогава бе разбираемо – звездата на Борисов изгря като главен секретар на МВР. Но днес вече не.

Битката за място под слънцето на Бойко Борисов е започнала и под прицел са „старите“. Истината е обаче, че и сега групата на ГЕРБ е доста „млада“. Само 15 от 94-те депутати от ГЕРБ са родени през 50-те години. Най-много са родените през 70-те, но броят им не надвишава много проплакалите през последното десетилетие на социализма – 80-те.

Явно възрастовият критерий няма да е достатъчен. ГЕРБ едва ли ще запази сегашния комфорт – да обира половината депутатска листа в регионите. И представителите на управляващата партия тепърва ще узнаят колко кървава може да бъде „братоубийствената“ борба за място в челото, така позната за останалите политически субекти. Особено в избирателните райони с къси листи, като Видин, Ямбол и Габрово.

И така след първото разцепление – по възраст, което изглежда логично и е лесно за разбиране, ще дойде второ. Вътре в партията ще започнат да се замерят с компромати, ще снабдяват с подходяща информация (кой от другарчетата какъв „крадец“ е бил и откъде какво е „прибрал“) местните сайтове, ще потече мръсотия… Защото мястото в листата трябва да бъде подпечатано, ако е в челото или извоювано с преместване на по-челна позиция. За което служат преференциите.

След разделението на „чисти“ и „крадци“, ще дойде трето – на „компетентни“ и „калинки“. ГЕРБ управлява десет години, материал за изработка на „гюллета“ се е събрал. Още повече, че в тази формация не идеологията е спойката.
Но има и още едно разделение, което ще реже като с нож снагата на ГЕРБ – на „хора на Борисов“ и „хора на Цветанов“.

След мандата отивам да си ръководя партията и да си укрепвам структурите, защото всички я ръфат отстрани“, призна преди пет дни премиерът.

Той не спомена кой ръфа ГЕРБ, но в структурите си знаят – Цветанов. Не е тайна, че бившият зам на Борисов обикаля неуморно общински и областни организации и „примамва“. Най-видната примамена е доскорошната председателка на парламентарната комисия по външна политика – Джема Грозданова, която изненадващо напусна парламента. Разказват, че в групата често е изказвала позиции, различни от тези на лидера и е изразявала несъгласие с неговите методи на действие.

Така на свой гръб в ГЕРБ ще усетят горчивата истина в английската парламентарна легенда:

Стар парламентарен лъв от консервативната партия попитал седящия до него млад колега първи мандат кой е противникът. Младежът веднага отговорил – „Как кой? Лейбъристите!“ А дългогодишният парламентарист добавил: „Не, те са политическият опонент. Противникът е до теб, в твоята партия!“

Идва ли време разделно в ГЕРБ?

Източник: Епицентър

Подобни статии

Тошко продължава да се пъне: Ние сме перфектни, БСП ще са виновни за бюджета

"Ситуацията е нормална. Няма нищо извънредно. Не отчитаме грешка в ИТН....

Още в катергорията

Тошко продължава да се пъне: Ние сме перфектни, БСП ще са виновни за бюджета

"Ситуацията е нормална. Няма нищо извънредно. Не отчитаме грешка...

Всичко за ваксините: Най-важните въпроси и отговори

Oт Mоdеrnа и BiоNTесh/Pfizеr твърдят, чe тeхнитe вaкcини ca...

2021: Какво да очакваме отвъд Covid

В следващите 12 месеца от Нидерландия до Чили и...