Проф. Николай Овчаров: Българи, нека не съсипваме държавата и икономиката си

„Гърция няма само 15 и 20 случая. „Това е просто невъзможно дори ако погледнем всички околни страни каква е ситуацията“, каза още археологът

Българи, нека не съсипваме държавата и икономиката си. Това каза за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод ситуацията с коронавируса.

„Искрено съм възмутен от това, което става последните дни. Тази борба на някои медии за антирекорди и всичко останало, което с такова едва ли не удоволствие се произнася всяка сутрин. Просто чакаме едва ли не апокалипсиса и края на света. На всеки нормален човек е ясно, че ако днес има 240 случая, те са при 4500 почти 5000 проби. Едно елементарно изчисление, което може да направи един ученик от 8-ми клас показва, че всъщност процентът е около 5.2 и е много по-нисък, отколкото процента преди месец или по което и да е време. Това да се изчисляват хората, на които е установен коронавирус, е абсолютно погрешно. Тази сутрин съм говорил с д-р Николай Брънзалов, който е заместник-шеф на Лекарския съюз“, заяви още проф. Овчаров.

„Имам благословията от него и от лекарския съюз да го кажа това нещо като гражданин, че това всява паника и по никакъв начин не отразява истинската картина. Говоря в момента от Перперикон, където идват много туристи. Надяваме се още повече да дойдат през следващите дни. Това нещо, което се прави, би ликвидирало и този вътрешен туризъм, който ни остана след като ни затвориха границата пак. Виждаме какво се случва на гръцката граница, виждаме, че и други страни затварят границата си за българите именно поради това, че ние самите правим така, че показваме, че сме най-застрашената и заразена държава в Европа, което въобще не отговаря на истината“, каза още проф. Овчаров.

Според него Гърция няма само 15 и 20 случая. „Това е просто невъзможно дори ако погледнем всички околни страни каква е ситуацията. Нека и ние имаме малко по-сериозно отношение към нашите проблеми. Това, което си причиняваме сами, после едва ли ще успеем да го оправим“, каза още археологът.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини