Прокурорската колегия на ВСС с поредна декларация за независимостта на държавното обвинение

В позицията се казва, че кадровиците няма да допуснат прокуратурата да бъде въвлечена в институционални и политически противопоставяния

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с поредна декларация в защита на независимостта на държавното обвинение, съобщи БНР.

Този път заради изказвания на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, провокирани от разпространената от спецобвинението електронна комуникация на бизнесмена Пламен Бобоков.

В позицията се казва, че кадровиците няма да допуснат прокуратурата да бъде въвлечена в институционални и политически противопоставяния.

Радев и Борисов коментираха чатовете на Бобоков по различни поводи.

Президентът, заради публикуваните съобщения между бизнесмена и секретаря му Пламен Узунов и съобщенията на Бобоков до него, а премиерът заради публичното му призоваване на разпит вчера.

Румен Радев призова прокуратурата да огласи пълния чат между него и бизнесмена и я обвини, че подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта. Бойко Борисов път обяви, че  разпитът му бил, за да угоди прокуратурата на президента Радев.

„За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към прокуратурата, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи“ заявяват от Прокурорската колегия.

Кадровиците призовава съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения.

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите...

Петков и транспортния бранш се разбраха, но протестите в сряда остават

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството....