СДСМ на Заев спечели изборите в Северна Македония с малка преднина

Ако социалдемократите не успеят да създадат съюз, десният ВМРО-ДПМНЕ, който спечели около 34,5 процента от гласовете, ще получи шанс да сформира правителство

Социалдемократите в Северна Македония постигнаха победа над националистическите си съперници, сочат официалните резултати от изборите, подчертавайки дълбоки проблеми в страна, която се готви да започне преговори за членство в ЕС, пише АФП, цитирана от БНТ.

Гласуването в сряда бяха първите парламентарни избори, откакто социалдемократите добавиха „Северна“ към името на балканската страна миналата година – ход, който сложи край на десетилетия спор с Гърция, но беше силно противоречив у дома. Историческото споразумение вкара балканската държава в НАТО и отвори вратата за бъдещо членство в ЕС.

Далеч от пълно мнозинство с едва 35,8 процента от гласовете СДСМ ще бъдат изправени пред тежки коалиционни преговори, за да съставят правителство. Това би могло да отложи стабилното лидерство в момент, когато броя на заразените с коронавирус нараства и вече слабата икономика на страната се насочва към пандемична рецесия.

Ако социалдемократите не успеят да създадат съюз, десният ВМРО-ДПМНЕ, който спечели около 34,5 процента от гласовете, ще получи шанс да сформира правителство. Партията е официално проевропейска, но беше силно критична към сделката за името, като я възприема като измяна.

„Нашият път към прогреса е потвърден“, каза лидерът на социалдемократите и бивш премиер Зоран Заев в победната си реч. „Гражданите излязоха и гласуваха за ясно бъдеще, за единство и солидарност, за икономически патриотизъм, за закон и ред и за избор на по-добро настояще и по-добро бъдеще“, каза той и добави, че лагерът му има предимство от три места в 120-членното народно събрание.

В централата на опозицията генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Янусев настоя, че вотът показва, че хората искат промяна.

Въпреки първото си място, социалдемократите се представиха по-лошо, отколкото в последните избори през 2016 г., когато в крайна сметка сложиха край на почти десетгодишното управление на ВМРО-ДПМНЕ.

„Смята се, че освен напредъка в преговорите с ЕС, партията не е изпълнила някои от ключовите обещания, включително реформи в правосъдната система“, коментира политологът Елена Ставревска. Ниските заплати, високата безработица и широко разпространената корупция също от години разколебават вярата на обществото в политиката.

Изборите бяха проведени заради оставката на Заев преди шест месеца. Той се оттегли, след като ЕС не даде дата за започване на преговори за присъединяване – обещание, което Брюксел даде в замяна на промяна на името и други реформи. По-късно през март блокът даде зелена светлина, въпреки че Скопие все още чака дата за започване на официалните преговори.

Анализатори прогнозират трудни преговори за коалиция и слабо правителство.

„Влизаме в период на тежки партийни преговори и мисля, че това правителство няма да е толкова стабилно, колкото се очакваше“, заяви политическият анализатор Никола Спасов. Най-добрите възможности за партньори на социалдемократите са партии, представляващи етническото албанско малцинство, които съставляват около една четвърт от двата милиона население.

Демократичният съюз за интеграция е на трето място с около 12 процента от гласовете, следван от друга албанска партия с около 9 процента, според избирателната комисия. Демократичният съюз за интеграция, традиционният партньор, тази година поиска техният кандидат да бъде назначен за министър-председател в замяна на всякакъв съюз. Заев и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски преди това обявиха предложението за изнудване.

С близо 400 смъртни случая от COVID-19 сред население от около 2 милиона, страната има най-високата смъртност на глава от населението в Западните Балкани.

Подобни статии

Без карантина за ваксинирани или прекарали COVID-19 при влизане в Словакия

Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането Словакия премахва карантината...

Още в катергорията

Без карантина за ваксинирани или прекарали COVID-19 при влизане в Словакия

Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането Словакия...

Погребалните агенции в Рим протестират

Грaдcкaтa кoмпaния зa пoгрeбeния и крeмaции признa тaзи ceдмицa,...