СДВР: Думата толеранс не е подходяща за случващото се, стотици граждани недоволни от блокадите

Вижте как протестиращият Петър Кърджилов прояви агресивно поведение към възрастна жена на „Орлов мост“ (ВИДЕО)

Бившият пиар на осъдената за подкуп Десислава Иванчева и нападнатата от него пенсионерка са задържани в Първо районно за изясняване на инцидента, уточниха от СДВР.

Протестиращият Петър Кърджилов е задържан с белезници заради агресивното му поведение към възрастна жена на „Орлов мост“.

Екшънът се разигра на живо тази сутрин в ефира на NOVA, когато пенсионерката даваше интервю, а протестиращият Кърджилов я заля с вода в лицето, а тя го удари с бастуна си.

„Всеки има право да изрази своето мнение“, напомни Тони Тодоров, зам.-директор на Охранителна полиция към СДВР по повод твърдението на протестиращи, че пенсионерката ги обиждала заради блокадата на „Орлов мост“.

„На „Орлов мост“ възрастна жена, придвижвайки се с бастун, се е спряла при протестиращите и изказала своето мнение и възмущение от това, което се случва

„Един от протестиращите се насочва към нея и изхвърля съдържанието на чашата към нея, след което тя му посяга с бастун“, описа случката полицейският началник. Той съобщи още, че полицията повече няма да мълчи и да спестява коментари по повод нарушения на обществения ред.

„Ще си позволя да вдигна с една степен тона. Всеки има право на мнение. За мен лично жената се е явила там, за да изрази своето мнение и всички видяхме реакцията на протестиращите“, каза зам.-шефът на охранителната полиция. Той беше категоричен, че Кърджилов е бил задържан по всички правила.

„Това беше абсолютно професионално задържане на лицето. Това е начинът, беше вкаран в буса, а това, че той викаше и крещеше за помощ, беше отразено от всички вас и не можем да говорим за никакво отклонение от нормалното“, отсече Тони Тодоров. „Всеки ще носи отговороност за своето поведение. В момента и двете страни се намират в Първо райнонно. Ще преценим кой е виновен, кой е прав“, заключи той.

„Всеки има право на протест, но той трябва да гарантира правото на останалите хора да се придвижват“, напомни и Красимир Димитров от Столична община, които са залети от стотицит сигнали от недоволни хора, които не могат да отидат на работа навреме и не могат да се придвижат без градски транспорт.

„Има множество сигнали, недоволство от хората, че трябва да вървят пеша, че закъсняват за работа и за срещи. Красимир Димитров напомни, че особено възпрепятствани са трудноподвижните хора и хората с увреждания, които нямат друг вариант, освен градския транспорт дори да отидат само на пазар.

Следобед ще се проведе поредният кръг преговори с протестиращите, за да бъдат помолени те да пропускат колите на градския транспорт през блокадите. „Има възможност по „Евлоги Георгиев“ да пуснем градския транспорт, за да може възрастните хора и трудноподвижните хора да се придвижат. Те трябва да вървят с километри, за да намерят друга линия на градския транспорт“, каза Красимир Димитров. И призова протестиращите „да проявят разбиране към обикновените хора, за да пуснат градския транспорт“

„За момента е блокирано кръстовището на „Орлов мост“ и подхода към Президентството“, уточни комисар Тодоров. Той съобщи още, че полицията повече няма да мълчи и да спестява коментари по повод нарушения на обществения ред. Тодоров изказа възмущението си и от друга случка, разиграла се снощи по време на протеста.

„Снощи на „Арсеналски“ и „Черни връх“ имаше жена в нетрезво състояние, която даваше указания и провокираше полицейските служители, като ги караше да спират автомобили и ги караше да проверяват за алкохол и наркотици“, съобщи комисарят.

„Думата толеранс не е подходяща за случващото се“, категоричен беше полицейският шеф. Комисар Тодоров призова, ако може, камерите да не присъстват на преговорите, защото протестиращите разговарят с органите на реда по съвсем друг начин, когато медиите ги няма.

Подобни статии

Мариана Попова с COVID, мъжът ù в НДК за номинацията на Радев за втори мандат

От много време се тестваме често вкъщи. Не сме си позволили...

Още в катергорията