ТЕЦ-Варна с открито писмо срещу политическите атаки: Даваме хляб на 240 специалисти

Най-четени

Джо Байдън: Помощта идва!

78-годишният демократ представи и останалите ключови членове на бъдещия си екип, съставен от представители на малцинствата и от жени Избраният за президент на САЩ Джо...

„Булгаргаз“ съди „Топлофикация София“ за 110 милиона лева

Дългът е достигнал критични нива, коментира изпълнителният директор на газовото дружество Николай Павлов „Булгаргаз“ има заведен съдебен иск срещу „Топлофикация София“ за 110 милиона лева. Искът обхваща...

Депутатите обсъждат ветото на Радев върху текстове от Закона за ДДС

Бюджетната комисия в парламента ще гласува на първо четене предложението на ГЕРБ ваксините срещу Covid-19 да бъдат освободени от косвения данък от догодина Депутатите ще...

Комисията по здравеопазване в НС обсъжда закупуването на ваксини срещу Covid-19

В мотивите на решението се посочва, че страната ни е заявила участие във всички категории ваксини Комисията по здравеопазване в Народното събрание ще обсъди закупуване...

„Разбираме, че в настоящата обстановка разговорите се водят с политически, а не с експертни доводи, и въпреки че шансът да бъдем чути е минимален, смятаме, че фактите не бива да бъдат пренебрегвани или изкривявани“, пишат те в отворено писмото.

Работещите в ТЕЦ-Варна, свързана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, изпратиха отворено писмо до президента, председателя на НС, министъра на енергетиката, ресорната комисия в парламента и КЕВР, в което декларират, че централата е осигурила работните им места, че тя не бива да се разглежда в контекста на политическите противопоставяния, и че дава хляб на 240 инженери, химици, механици и пр.

„Разбираме, че в настоящата обстановка разговорите се водят с политически, а не с експертни доводи, и въпреки че шансът да бъдем чути е минимален, смятаме, че фактите не бива да бъдат пренебрегвани или изкривявани“, пише в писмото.

От него се разбира, че две централи, осигуряващи студения резерв – ТЕЦ-Варна и ТЕЦ-Бобовдол, единствено са участвали винаги в неговото набавяне.

Варненската централа е създадена през 60-те години на миналия век, за да подсигури енергийната система на страната.
Преживяла е приватизация и отново е била вдигната на крака. Предоставяла е всички необходими за енергийната система допълнителни услуги. ТЕЦ-ът е единствената газова централа в страната, която осигурява допълнителна гъвкавост в резултат на кратко време за „разпалване“, дава възможност за допълнителна диверсификация на енергийните източници в страната, както и произвежда електрическа енергия при най-ниски за страната вредни емисии, посочват авторите на писмото.

Дружеството е направило инвестиция от 16.6 млн. лв. в ремонтни дейности, участвало е в търгове за студен резерв и централата е активирана 5 пъти в рамките на 2018 г. и 2019 г.

„Зад всичко това стоят не само документи, но и ние – хората, които сме там всеки ден, за да осигурим 24-часова непрекъснатост на поддръжката и готовността за работа. И ни е обидно за студения резерв да се говори като за „пари за нищо“, се казва в писмото.

Според работещите да се замесва централата в политическите противоборства и жертването й, за да се докаже една или друга политическа теза, ще спре процеса на модернизация на единствената в страната газова централа, с което ще намалее шансът България да отговори на завишените изисквания на ЕС за намаление на въглеродните емисии.

„Затова Ви призоваваме, когато вземате решение, от което зависи бъдещето на едно българско дружество, нека то бъде основано не на политически пристрастия, а на професионализма и на принципите за сигурност на енергийната система като част от критичната инфраструктура на страната“, завършват недоволните.

Под писмото са се подписали 195 души.

Публикуваме го без редакторска намеса:

„Много от нас работят в ТЕЦ „Варна“ по 10, 20 и дори повече години и помним времето, когато тази централа беше държавна и работеше на въглища. Преживяхме приватизация и извеждане на блоковете от експлоатация през 2015г.

Когато през 2018г. се върнахме на работа в централата, за нас значение имаше не кой е собственикът, а че дружеството има шанс отново да работи. Затова ни е много трудно да наблюдаваме как в момента за ТЕЦ „Варна“ се говори като за „куха“ и неработеща фирма. Защото тази централа не е просто сбор от котли и генератори, тази централа е също и 240-те души, които работят в нея, повечето от тях висококвалифицирани енергетици – инженери, химици, професионалисти с дългогодишен опит в тази област.

Разбираме, че в настоящата обстановка разговорите се водят е политически, а не с експертни доводи, и въпреки че шансът да бъдем чути е минимален, смятаме, че фактите не бива да бъдат пренебрегвани или изкривявани.

Електроенергийната система се счита за сигурна, ако тя е в състояние да отговори на търсенето на електрическа енергия на всички потребители, дори когато са засегнати от непредвидени обстоятелства.

За обезпечаване безопасното и ефективно функциониране и управление на електроенергийната система, съгласно Закона за енергетиката, Електроенергийният системен оператор (ECO) е задължен да поддържа определен със заповед на министъра на енергетиката студен резерв, който да използва в случай на дефицит.

Разполагаемият студен резерв при оперативното управление (в реално време) на електроенергийната система обезпечава следните два случая: аварийно отпадане на работещи генераторни мощности и отклонение на реалните електрически товари над прогнозните със стойности, по-големи от наличния резерв за вторично регулиране.

В настоящия момент най-голямата самостоятелна генерираща мощност на територията на страната е 1040 MW, което означава, че ако се приложи формулата, посочена в чл. 106, ал. 2 от Правилата за управление на електроенергийната система (ПУЕЕС) студеният резерв, който би осигурил оптимална защита на системата при извънредна ситуация, би следвало да бъде 1144MW.

Определеният със Заповед на Министъра на енергетиката размер на студен резерв към момента е 650 MW. Този размер е преценен като оптимален, тоест при него разходите за осигуряване на студен резерв са приблизително равни на потенциалните загуби от недоставена енергия в преносната мрежа.

От всички производители на електрическа енергия в страната, в това число тези, които в момента осигуряват студен резерв („Биовет“ АД, „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация Русе“ ЕАД, „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, „ТЕЦ Марица 3“ АД), „ТЕЦ Варна“ ЕАД и „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД са единствените централи, които винаги са участвали в осигуряването на студен резерв.

ТЕЦ „Варна“ е създадена през 60-те години на миналия век именно е цел да подсигури енергийната система на България. Още преди да бъде приватизирана през 2006г., централата е изключително важна и предпочитана от диспечерска гледна точка, тъй като модерните ѝ регулиращи системи и по- широкият диапазон на регулиране по активна мощност, в сравнение с централите от Маришкия басейн, дават възможност за изключително гъвкаво и оптимално регулиране на енергийната система. Блоковете на ТЕЦ „Варна“ успешно са предоставяли през годините всички допълнителни услуги на системния оператор, включително участие в противоаварийния план и плана за възстановяване на електроенергийната система след тежки аварии.

Неслучайно изрично настояване от страна на държавата към ЧЕЗ, съгласно приватизационния договор, е три от блоковете на централата да бъдат ползвани за осигуряване на студен резерв, в резултат на което след приватизацията „ТЕЦ Варна“ ЕАД подписва 5-годишен договор за продажба на студен резерв.

Към момента ТЕЦ „Варна“ е и единствената газова централа в страната, която осигурява допълнителна гъвкавост в резултат на краткото време за „разпалване“, дава възможност за допълнителна диверсификация на енергийните източници в страната, както и предимството да произвежда електрическа енергия при най-ниски за страната нива на емисии.

След придобиването на ТЕЦ „Варна“ от страна на „СИГДА“ ООД в края на 2017г. започнаха ремонтите дейности за въвеждане в повторна експлоатация на блокове 4, 5, 6 съгласно Лицензия за прозводство на електрическа енергия № Л-086- 01/21.02.2001г. и Комплексно разрешително № 51/22005г., издадени на централата.

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини

Джо Байдън: Помощта идва!

78-годишният демократ представи и останалите ключови членове на бъдещия си екип, съставен от представители на малцинствата и от жени Избраният за президент на САЩ Джо...

„Булгаргаз“ съди „Топлофикация София“ за 110 милиона лева

Дългът е достигнал критични нива, коментира изпълнителният директор на газовото дружество Николай Павлов „Булгаргаз“ има заведен съдебен иск срещу „Топлофикация София“ за 110 милиона лева. Искът обхваща...

Депутатите обсъждат ветото на Радев върху текстове от Закона за ДДС

Бюджетната комисия в парламента ще гласува на първо четене предложението на ГЕРБ ваксините срещу Covid-19 да бъдат освободени от косвения данък от догодина Депутатите ще...

Комисията по здравеопазване в НС обсъжда закупуването на ваксини срещу Covid-19

В мотивите на решението се посочва, че страната ни е заявила участие във всички категории ваксини Комисията по здравеопазване в Народното събрание ще обсъди закупуване...

Времето – 2 декември 2020 г.

На отделни места ще превали слаб сняг, а мъглите в равнинната част ще са трайни Днес над Южна България ще преобладава слънчево време, докато над...

Хороскоп – 2 декември 2020 г.

Днес е подходящ ден за: интелектуална работа, преговори, контакти с медиите, пътувания, бизнес, работа с компютри, нови запознанства Овен Време е за изяви, не се спотайвайте...

3,5 млн. французи остават без телевизия и радио

Палеж в близост до Марсилия предизвика краха на радио и телевизионните услуги Около 3,5 милиона жители на Югоизточна Франция останаха без телевизия и радио в...