Туитър изтри пореден пост на Доналд Тръмп – споделил видео с фалшиви новини за COVID-19

Онлайн „войната“ между Туитър и Доналд Тръмп продължава с пълна сила. В понеделник американският президент сподели в официалната си страница видеоклип с фалшиви новини и неверни медицински твърдения за COVID-19 и за лечението с хидроксихлорокин.

Публикацията му беше изтрита от социалната мрежа, предаде бТВ.

фал

Видеоклипът се разпространява във всички социални мрежи, като Фейсбук и Ютуб се опитват да се справят с хилядите му копия. Една от версиите е гледана повече от 13 млн. пъти преди тя да бъде изтрита.

На клипа се виждат група от лекари в бели дрехи, застанали пред сградата на Върховния съд във Вашингтон, които дават пресконференция. Те започват да цитират редица подвеждащи или фалшиви твърдения за хидроксихлорокина, казвайки, че медикаментът може да се взема превантивно за COVID-19 – нещо, което многократно беше определяно от медицинската общност като опасно и погрешно.

Клипът беше споделен и от Доналд Тръмп, който многократно е заявявал, че хидроксихлорокинът е чудодейно лекарство, което лекува коронавирус при всички случаи. Американският президент дори разкри, че го пие превантивно, макар медикаментът да трябва да се прилага само и единствено в болнична среда.

Споровете около ефективността на хидроксихлорокина продължават в медицинската общност. Повечето тестове показват, че лекарството няма сериозна полза за лекуване на коронавирус, а в някои случаи дори е опасно за пациентите.

Видеоклипът, който Тръмп публикува онлайн по-късно беше премахнат и от Ютуб, като говорител на компанията заяви, че нарушавал правилата им за „дезинформация на тема COVID-19“.

Подобни статии

Израел: Южноафриканският вариант може да премине през защитата на „Пфайзер“

Южноафриканският вариант на коронавируса може да премине през защитата, която ваксината...

Още в катергорията

Израел: Южноафриканският вариант може да премине през защитата на „Пфайзер“

Южноафриканският вариант на коронавируса може да премине през защитата,...

Слави Трифонов: Новият шериф в града

Ето какво пишат чуждестранните медии за Слави Трифонов: Правителството на...

Тръмп: Републиканец ще спечели следващите избори в САЩ

Доналд Тръмп вярва, че републиканците ще успеят да си...