Вежди Рашидов се срещна с посланика на Турция в София Айлин Секизкьок

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

На срещата присъстваха и филмовите и телевизионни продуценти Евтим Милошев и Любо Нейков

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес с Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Турция в София.

На срещата присъстваха и филмовите и телевизионни продуценти Евтим Милошев и Любо Нейков. Темата на разговора бе подготовката за реализиране на българо-турски игрален филм за невъзможната любов на Мустафа Кемал Ататюрк с българката Димитрина Ковачева.

Идеята за филма е на Вежди Рашидов. Тя е споделена от него през март тази година с българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Анкара.

Сценарист е Евтим Милошев, в авторския колектив са още Христина Апостолова и Иван Спасов.

След падането на мерките срещу пандемията ще бъдат осъществени и първите срещи на българските продуценти с турските им колеги, стана ясно по време на срещата. Споразумението за филмови копродукции между България и Турция,подписано от Вежди Рашидов през първия му мандат като министър на културата, може да бъде добра основа за реализиране на продукцията.

Ако този филм бъде осъществен, това ще е първият игрален филм, свързан с личността на Мустафа Кемал Ататюрк, сподели посланик Секизкьок. Тя показа запазения и до днес в автентичен вид кабинет на Кемал Ататюрк в резиденцията. Там той е работил като военен аташе в София.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини