Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха ситуацията около промяната на статута на „Света София“

Путин е обърнал внимание на Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма „Света София“ в Истанбул

Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, са обсъдили ситуацията около промяната на статута на храма „Света София“в Истанбул от музей в джамия, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна.

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма „Света София“ в Истанбул. Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини, се посочва в съобщението.

На 10 юли Държавният съвет /висшият административен съд на Турция/ отмени правителствено решение от 1934 г. за превръщане на „Света София“ от джамия в музей. След това президентът Ердоган подписа указ, съгласно който „Света София“ се отваря за мюсюлманско богослужение.

Подобни статии

Ватиканът притежава над 5000 имота

4051 от притежанията на католическата царква са в Италия, а около...

Още в катергорията

Ватиканът притежава над 5000 имота

4051 от притежанията на католическата царква са в Италия,...

Франция прие закона за сепаратизма

Някои общности в страната широко критикуваха закона Парламентът на Франция...

ЮНЕСКО: Турция да представи доклад за „Света София”

Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО е изразил "загриженост...