АЕЖ с писмо до Борисов, Гешев и Туск: Настояваме да разкриете имената на агресорите

Сблъсъци и агресия срещу журналисти по време на Националната конференция на ГЕРБ. СДВР проверява сигналите за инцидента

Националната конференция на ГЕРБ в „София Тех Парк“ бе белязана от физически сблъсъци между млади мъже с маски и протестиращи срещу правителството, успели да влязат на територията на събитието, както и с оказване на физически натиск върху журналист.

Малко преди началото на събитието няколко младежи с маски се конфронтираха с малкото протестиращи, проникнали на територията на парка. Впоследствие част от младежите, нападнали демонстрантите, проявиха физическа агресия и срещу журналиста от Свободна Европа Полина Паунова, отнемайки няколко пъти телефона, с който ги снима.

„Момчетата, които направиха провокацията (след която се стигна до сблъсъци с протестиращите – бел. ред.) отказаха да кажат кои са. Взеха ми отново телефона и го изхвърлиха“, разказа Паунова.

Заедно с колегата ѝ от Свободна Европа Генка Шикерова те направиха повторен опит да заснемат агресивните мъже, при който един от тях отново нападна Паунова, отнема ѝ телефона и го изхвърли настрани. Маскираният опита да вземе и телефона на Шикерова, при което тя започна да вика за помощ охраната.

По същото време е възникнала физическа и вербална саморазправа с ПР-а на Министерството на земеделието. Мъж, намиращ се в района, се е оплакал за проявена агресия срещу него.

От пресцентъра на ГЕРБ коментираха пред Свободна Европа, че агресивните мъже са провокатори и са опитвали да нападат дори и симпатизанти на ГЕРБ. Оттам отрекоха младежите да са наемани като охрана от партията.

Част от младежите, облечени в тъмни дрехи и носещи маски, които атакуваха протестиращи и журналисти, коментираха пред „Дневник“, че са дошли да подкрепят премиера Бойко Борисов и управлението му. Те обаче отказаха да кажат дали са членове на някои от организациите на партията в страната.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) България излезе с позиция относно проявената агресия спрямо журналиста на Свободна Европа Полина Паунова и се обръщат към премиера Бойко Борисов, председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск и главния прокурор Иван Гешев.

АЕЖ призовава министър-председателя да разкрие имената на агресорите, както и как е била организирана охраната по време на партийното събитие.

“Ако са там в качеството си на делегати, трябва да обявите към коя партийна организация принадлежат. Ако са успели да влязат по друг начин, трябва да посочите защо получават подобно съдействие от лицата, осигуряващи достъпа до зоната за участници и защо множество делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, докато журналисти викат за помощ и настояват за намеса на охраната”, пише АЕЖ до Борисов.

АЕЖ призовава Доналд Туск – председател на ЕНП, в която членува ГЕРБ, да излезе с позиция относно събитията. Призив е отправен и към главния прокурор Иван Гешев да проведе обективно разследване.

СДВР извършва проверки на обстоятелства около получени сигнали за инциденти в „София Тех Парк“. Действията се извършват под надзора на Софийска районна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според данните до момента, през днешния днес са получени сигнали за множество действия, нарушаващи обществения ред. В района на „София Тех Парк“ неизвестен мъж с медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на журналист мобилен телефон и го е изхвърлил.

Предприети са  оперативно-издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите. Работата, включително и проверка на други противоправни деяния, продължава под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура.

Междувременно от „София Тех Парк“ категорично се разграничиха от инцидента с журналистката от „Свободна Европа“ Полина Паунова по време на провелата се Национална конференция на политическа партия ГЕРБ:

„Лицето, което, видно от видеозаписите участва в конфликта и е представено като охранител, не е представител на охраната, осигурена от „София Тех Парк“ за събитието. Разпространените видеоматериали бяха щателно разгледани от ръководството на „София Тех Парк“ и декларираме, че това лице не е наемано и не е било част от охранителния екип“.

С цел отличаване на охраната на събитието от останалите органи на реда и от участниците в мероприятието нейните представители през цялото време са идентифицирани със светлоотразителни жилетки с надпис „Security“, посочват още от „София Тех Парк“.

Източници: РСЕ, БНР

Подобни статии

Кадиев: Ако правителството и КЕВР не направят нищо за цените на тока, ще върнат ГЕРБ на власт

Взимайте решения. Иначе ГЕРБ се връща. Борисов вече твърди как ние сме виновни...

Още в катергорията

Кадиев: Ако правителството и КЕВР не направят нищо за цените на тока, ще върнат ГЕРБ на власт

Взимайте решения. Иначе ГЕРБ се връща. Борисов вече твърди как ние...

Слави Трифонов: Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си...

Божидар Томалевски: Промяната минава през възмездие. Иначе няма промяна, а подмяна

Председателят на ПП „Другата България“ нарече абсурден казуса с...