България е поискала информация от Сърбия относно медийни публикации за строеж на ограда по границата

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба поиска обяснение от властите на Сърбия относно публикациите в сръбски медии, че правителството ще строи ограда по границата с България

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Посланикът за специални поръчения Иван Петков е разговарял със сръбския посланик в София Желко Йович, който е заявил, че правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение.

Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков е провел разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич. Той е потвърдил, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова.
В разговорите на нашите дипломати е било подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на „зелена“ граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

По време на извънредното положение в Сърбия бе приета Наредба за мерките по време на извънредното положение, в която са изброени мерките, предприемани от властите за борба с разпространението на коронавируса. В чл. 3 „б“ бе предвидено, че за предотвратяване разпространението на заразата, както и на масовото незаконно преминаване на държавната граница се допуска временното изземване правото на ползване на поземлени имоти, собственост на физически и юридически лица, по протежение на граничната линия с Република Северна Македония и Република България, припомнят от пресцентъра на МВнР.
Решението за временно изземване правото на ползване се взема от Министерството на финансите по предложение на Републиканската дирекция за собствеността на Република Сърбия.

Наредбата е прекратила своето действие на 6 май 2020 г., с отменянето със закон на Народната скупщина на Сърбия на извънредното положение в страната. От наличните данни в Републиканската дирекция за собствеността на Сърбия се вижда, че подобна мярка не е била прилагана спрямо поземлени имоти по границата с България, а единствено по границата с Република Северна Македония, информират от пресцентъра на външното ни министерство.

Подобни статии

Още в катергорията