Екатерина Захариева: Не бягаме от избори и служебен кабинет, искаме да сме обединена нация

“Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със съдебната власт е от много години”, подчертава тя

В нашата предизборна програма още през 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова конституция и за свикване на Велико народно събрание.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в студиото на предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

„Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със съдебната власт е от много години”, каза още тя.

И допълни: „Още в предишното Народно събрание имаше дискусии по темата. Тогава имаше сериозен дебат какво е възможно с обикновено Народно събрание и какво не“.

„Премиерът ми се обади преди да направи обръщението вчера. Обсъждали сме го месец и половина дали е добре да се направи. Съдебната система трябва да отговаря на очакванията на хората. Процедурата не е проста – свикване на Велико народно събрание и преди това обсъждане. Винаги сме показвали, че имаме смелост да го направим. Не бягаме от тази отговорност, не бягаме от избори и служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ“, заяви тя.

Според нея настоящата Конституция безспорно има своите достойнства. „Аз съм юрист, работила съм години по нея. Тя свърши своята работа. В същото време обаче, големите реформи, които обществото очаква, не могат да се случат с обикновено Народно събрание”, категорична бе Захариева.

Подобни статии

Още в катергорията