ЕС осъжда насилието в Беларус и настоява за честно преброяване на гласовете от президентските избори

По думите на Жозеп Борел и Оливер Вархей употребата на сила от властите е била несъразмерна и е неприемлива

ЕС осъжда насилието срещу мирни демонстранти в Беларус след вчерашните президентски избори. Това се посочва в общо изявление на върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей.

По техните думи употребата на сила от властите е била несъразмерна и е неприемлива. ЕС отчита, че събитията са довели до смъртта на поне един човек, както и до раняването на мнозина. Осъждаме насилието и настояваме за незабавно освобождаване на задържаните снощи, се допълва в изявлението.

Властите в Беларус трябва да осигурят спазването на основните права на протестиращите мирно. Гражданите на Беларус очакват гласовете им да бъдат преброени правилно и централната избирателна комисия да оповести данните, така че да отразяват техния избор, заявяват Борел и Вархей.

Само със спазване на човешките права, демокрация и честни и свободни избори страната ще се радва на стабилност и самостоятелност. Следим внимателно обстановката, за да се прецени как ЕС да съобрази отношенията си с Минск в светлината на посочените събития, отбелязват представителите на европейските институции.

Източник: БТА

Подобни статии

Русия призовава ЕС да промени обвинителния си тон

Захарова предлага да се премине към реален диалог Русия призовава ЕС да...

Още в катергорията

Русия призовава ЕС да промени обвинителния си тон

Захарова предлага да се премине към реален диалог Русия призовава...

Aмeрикaнcкитe нaрoдни прeдcтaвитeли приеха законодателна реформа в САЩ

Прeдвиждa ce щaтитe дa прeдлaгaт нa грaждaнитe възмoжнocт дa...