Еврокомисар подаде оставка, след като наруши карантинните правила

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган подаде оставка след твърденията, че е нарушил правилата на карантината във връзка с COVID-19, като е участвал в гала вечеря в голф клуб в родната си Ирландия в присъствието на 80 души, предаде БНР

Новината за оставката на Фил Хоган дойде, след като ирландският премиер Михол Мартин заяви, че висш служител е нарушил напълно ирландските правила в борбата с коронавируса, целящи ограничаване на пандемията.

Фил Хоган вече се извини за участието във вечерята в Западна Ирландия, но от правителството допълниха, че е станало ясно, че той е нарушил и правилата за самоизолация при пристигането си от Брюксел.

Хоган е кацнал в Ирландия на 31 юли и е заминал за временна си резиденция, но тъй като Белгия не е в „зеления списък“ на Ирландия, Хоган е трябвало да се самоизолира за 14 дни.

Но на 5 август той е отишъл в болница в Дъблин, където си е направил тест, който е бил отрицателен.

Хоган е заявил, че не е нужно повече да ограничава движенията си, което е било оспорвано от здравните власти, тъй като по закон, независимо от теста, трябва да изкара цялата самоизолация.

А на 19 август Хоган е присъствал на вечерята в голф клуба, на която е имало 80 души, ден след като ирландското правителство забранява събиранията на повече от 6 души.

Целият този случай стана известен като „Голфгейт“ и доведе по-рано до оставките на ирландския министър на земеделието Дара Калиъри и заместник-председателят на Сената Джери Бътимър.

Европейската комисия също разискваше дали Хоган следва да подаде оставка, след като дни наред ирландски политици го призоваваха да се оттегли.

Подобни статии

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният директор на...

Още в катергорията

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният...

Полският премиер за позицията на ФРГ относно „Северен поток -2“

Новото германско правителство трябва да направи всичко възможно, за...

Китай продължава да ограничава дипломатическите си отношения с Литва

Комунистическата страна спира издаването на визи Пекин обяви по-рано тази...