Гейовете налазиха Каракачанов

Гей организациите са гневни от изявление пред медии във Варна относно протестите в страната, в което виципремиерът Каракачанов заяви, че целта им е да “доведат гей браковете и да се създаде джендър република”

„Призоваваме Комисията за защита от дискриминация, като независим специализиран държавен орган по равенството, публично да реагира на последните изявления на вицепремиера на Република България, министър на отбраната и лидер на националистическата партия ВМРО-БНД Красимир Каракачанов”, се казва в разпространено до медии отворено писмо, подписано от Организационния комитет на София Прайд, фондация „Ресурсен център Билитис“, младежка ЛГБТ организация „Действие“ и фондация GLAS.

„През последните години публичното застъпничество на КЗД в защита на уязвимите групи напълно отсъства. Припомняме, че съгласно точки 10 – 13 от чл. 47 на Закона за защита от дискриминация, Комисията трябва да извършва превантивни и застъпнически дейности“, пише още в писмото.

Гей организациите са гневни от изявление пред медии във Варна относно протестите в страната, в което виципремиерът Каракачанов заяви, че целта им е да “доведат гей браковете и да се създаде джендър република”.

Тази негова позиция беше повторена многократно в дните на протестите.

Според организациите това изявление не просто подменя същността на исканията на протестите. То употребява широко разпространените предразсъдъци спрямо ЛГБТ хората, за да подбуди обществеността към негативни нагласи.

„България е правова държава и в нея равното третиране на хората е гарантирано от Конституцията на страната. С тази защита, следователно, се ползват и хората с хомосексуална ориентация. Страната ни следва да изпълнява европейското и международно законодателство за защита правата на човека, в това число защитата на правата на ЛГБТ хората“, настояват от гей организациите.

Активистите на гей общността обаче изглежда не са разтревожени от друго скандално изявление на висш държавен чиновник. Пак по повод на протестите и на разпространена снимка с някои от лидерите на демонстрациите министърът на спорта Красен Кралев написа в коментар във фейсбук: „А педалите са навсякъде“.

Подобни статии

Още в катергорията

Борисов: Ще предложа друг министър-председател

"Не е редно като Радев да разделям нацията и...

Олигарх реди правителство на Слави Трифонов

Олигарх, доскоро смятан за особено близък до ГЕРБ, Борисов...