Летящите автомобили са разрешени в Съединените щати

Досега PAL-V се доближава най-много до реализирането на амбициозната цел

Властите на американския щат Ню Хемпшир станаха първите в САЩ, които разрешиха официално използването на така наречените летящи автомобили.Според новото правило собствениците на превозни средства могат да кацат и да излитат от летищата.

Освен това тези превозни средства могат да имат стандартни регистрационни номера на автомобили. Но излитането и кацането по обществени пътища все още е забранено. Към момента има няколко компании, които работят върху летящи автомобили.

Летящите автомобили са разрешени в Съединените щатиДосега PAL-V се доближава най-много до реализирането на амбициозната цел. Световният дебют на модела PAL-V Liberty се състоя през 2018 г. на автомобилното изложение в Женева, а в същото време бе обявен и стартът на масовото производство.

На земята колата се задвижва от двигател със 100 конски сили, което ѝ позволява да ускорява до 160 км/ч. Но за полета се използва мотор с мощност 200 к.с. Времето за трансформация е 5-10 минути, за да се превърне автомобила в самолет, а PAL-V Liberty се нуждае от поне 180 метра свободно пространство, за да излети.

Летящите автомобили са разрешени в Съединените щати

Обемът на резервоара за гориво е 100 литра, което би трябвало да е достатъчно за изминаване на около 1 300 км по суша. По въздух PAL-V Liberty може да покрие около 400-500 км със скорост 160 км/ч.

За да управлявате „самолетна кола“, се нуждаете не само от шофьорска книжка, но и от свидетелство за пилот на хеликоптер. Цената на летящата кола започва от 299 000 евро (и засега се приемат само поръчки).

Летящите автомобили са разрешени в Съединените щати

Източник: Факти

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини