Лукашенко: Докато не ме убиете, други избори няма да има

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес на среща с колектива на Минския завод за колесни влекачи (МЗКТ), че в страната няма да бъдат произведени повторни избори за държавен глава, предаде ТАСС.

„Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под натиск. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко“, цитира думите му официалната агенция БелТА.

„Говорите за несправедливи избори и искате да проведете справедливи? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има“.

Лукашенко пристигна в предприятието с хеликоптер и разговаря с колектива в контекста на съобщенията за стачка от днес в големите заводи в знак на протест срещу обявената победа на сегашния държавен глава в президентските избори на 9 август и срещу проявите на насилие от силите на реда при разпръсване на масовите опозиционни митинги.

Преразпределянето на властовите пълномощия в Беларус трябва да се извършва чрез конституционен процес, а не под натиска на уличните протести, заяви Лукашенко. Той припомни, че в момента се разработват съответни промени в основния закон, и увери, че е готов „да сподели своите пълномощия“.

В Беларус протичат днес демонстрации пред редица заводи и пред сградата на държавната телевизия. Призивът бе отправен от опозицията, която обяви обща стачка в знак на протест срещу оспорваното преизбиране на Лукашенко за президент, предаде Франс прес.

Протестиращи стоят с бяло-червените знамена на опозицията по-специално пред завода МЗКТ в Минск, където пристигна Лукашенко. Хиляди служители в местния тракторен завод МТЗ също спряха работа, съобщиха за АФП работници от предприятието.

Новинарският сайт tut.by разпространи кадри, показващи как към мястото се насочват тълпи от работници в други заводи, за да се присъединят към протеста.

Видната опозиционерка Мария Колесникова заяви пред демонстрантите, че тръгва към сградата на държавната телевизия, „за да подкрепи нашите колеги по съпротива“. Събралите се завикаха: „Благодарим!“, добавя АФП.

Източник: БТА

Подобни статии

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше...

Още в катергорията

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник...

След самоизолацията Путин отиде на риболов в Сибир

Негов спътник е министърът на отбраната Сергей Шойгу Руският президент...