Лукашенко: Срещу Беларус се води хибридна и дипломатическа война

Лукашенко обвини Запада, че се опитва да се възползва от нестабилността в Беларус, за да анексира нейна територия

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че срещу страната му се води „хибридна и дипломатическа война“, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Днес имаме налице определен етап от хибридна, да кажем направо, война против Беларус. Как иначе да я наречем? Средствата за масова информация и информационната сфера са поразени от тази борба, война между противоборстващи страни“, каза на съвещание в Минск Лукашенко.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Срещу нас е започнала дипломатическа война на най-високо равнище“, каза беларуският президент.

По думите му съседни държави не само открито настояват за нови избори в страната, но и започват да се намесват във вътрешните ѝ работи.

Лукашенко обвини Запада, че се опитва да се възползва от нестабилността в Беларус, за да анексира нейна територия.

„Виждате изявленията, че ако Беларус се разпадне, то районът на Гродно ще отиде в Полша. Те вече говорят за това открито, чакат и гледат. Но няма да им се получи, знам това“, каза беларуският президент.

Той обвини НАТО, че през последните седмици струпва войски по границата на Беларус. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг нееднократно отрече тези обвинения на беларуския лидер.

Столтенберг потвърди тази позиция и днес в кулоарите на срещата на външните министри на страните от ЕС в Берлин. „НАТО не засилва военното си присъствие в района, така че всеки опит да се използва това като оправдание за гоненията срещу мирни протестиращи е напълно необоснован“, каза той.

Преди заседанието на външните министри от ЕС, на което ще се обсъжда и налагането на санкции срещу властта в Минск, първият дипломат на Германия Хайко Маас констатира, че през последните дни репресиите от страна на режима на Лукашенко са се засилили.

„Трябва да видим дали санкциите, които вече са изготвени, са достатъчни или предвид настоящите събития не трябва да направим повече“, каза той.

Подобни статии

Италия премахва карантината за европейски туристи

Италия съобщи днес, че премахва петдневната мини карантина, налагана досега на...

Още в катергорията

Италия премахва карантината за европейски туристи

Италия съобщи днес, че премахва петдневната мини карантина, налагана...

Русия спря и върна военен конвой на САЩ в Сирия

Руските военни спряха и върнаха конвой на САЩ в...

„Шпигел“ замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България

Авторитетното издание „Шпигел“ излезе днес със своя разследване под...