Магнитна буря започна на Земята

Смята се, че слабата буря може да предизвика малки смущения в работата на енергийните системи, както и да повлияе на миграционните пътища на птици и животни

Слаба магнитна буря е започнала на Земята днес сутринта, според Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Академията на науките (FIAN) в Москва.

“В момента в магнитосферата на Земята се наблюдава магнитна буря (слаба, ниво G1)”, се казва на уебсайта на лабораторията.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Изяснява се, че бурята се е наблюдавала от около 6:00 до 9:00 часа московско време. Все още не са предоставени данни за състоянието на магнитосферата на Земята от 9:00 до 12:00 часа.

В класификацията има пет нива. Смята се, че слабата буря може да предизвика малки смущения в работата на енергийните системи, както и да повлияе на миграционните пътища на птици и животни. По-силните бури причиняват смущения в късовълновите комуникационни и навигационни системи, както и прекъсване на тока в индустриалните мрежи. В допълнение, повишената слънчева активност, обикновено причиняваща магнитни бури, може да доведе до полярни сияния на географски ширини, по-южни от обичайното.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Времето днес 14.05.2021

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще...

Още в катергорията

Времето днес 14.05.2021

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд...

Хороскоп за 14.05.2021

Овен Днес Вашият любим човек непреднамерено ще Ви обижда. В...

Куп пари и щастие за 5 зодии през юни

Астроложката Тамара Глоба посочи зодиакалните знаци, които ще се...