Марияна Николова ще спасява туризма с кебапчета

Университетът по хранителни технологии в Пловдив ще разработи препоръки към ресторантьорите за ястията и вината според региона

С 35% може да се увеличи туристопотокът в страната ни, ако курорти, ресторанти и хотели заложат на традиционно българско меню. Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов.

Николова още преди седмица лансира идеята туристическият бранш да акцентира на родните храни и така да привлича интереса на чуждестранните гости, още повече, че кулинарният туризъм се налага като световна тенденция, поне преди да избухне COVID-пандемията.

Сега министърът на туризма настоява за ускорена работа по тази инициатива. „През последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме-туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България“, е заявила тя на срещата си с ректора на Университета по хранителни технологии.

По време на срещата се е родило предложението деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които да подчертават уникалността на районите. „Това би допринесло за по-висока информираност у гостите и желание за посещение на конкретно място. Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер“, смята проф. Моллов.

За целта Университетът за хранителни технологии в Пловдив ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта. Вицепремиерът Николова е предложила да се организира и провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.

Университетът за хранителни технологии е единственият с такъв профил на Балканите, който подготвя висши кадри за туризма. В него се обучават 660 студенти от цялата страна, като желаните специалности са 100% запълнени. В срещата е участвал и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

В Пловдив министърът на туризма Марияна Николова разгледа и централната трибуна на Римския стадион. Тази част от разкопките в центъра на града все още е затворена за гражданите, тъй като се намира в частен терен и достъпът за външни лица е ограничен. Кметът Здравко Димитров заяви, че е на път да постигне споразумение със собствениците за отварянето на историческите находки за жителите и гостите на града.

Източник: Сега

снимка: Пловдив прес

Подобни статии

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

Гръцките власти взеха решение за отваряне на ГКПП „Капитан Петко Войвода...

Още в катергорията

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов е...

Шефът на ДФ “Земеделие” предложил половин милион подкуп на новия министър?

Подкупът е с условия за запазване на възлови постове Шефът...