Масово бягство от затвор в Афганистан и най-малко 24 загинали след нападение на „Ислямска държава“

Атаката започнала снощи с взрив на кола бомба пред входа на затвора

Престрелка се водеше днес между афганистанските сили за сигурност и бойци на „Ислямска държава“ в затвор в източния афганистански град Джалалабад. Най-малко 24 души са убити. Нападението на джихадистите започна снощи и доведе до масово бягство от затвора, предаде Ройтерс.

В нападението участваха около 30 екстремисти, заяви Сохраб Кадери, депутат от провинция Нангархар.

Атаката започна снощи с взрив на кола бомба пред входа на затвора, след което бяха чути още експлозии, а след тях бойци на „Ислямска държава“ откриха огън по охраната.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Общо при първоначалното нападение и при последвалата среднощна престрелка са убити трима ислямисти. При престрелката са намерили смъртта си и 21 цивилни и представители на силите за сигурност, а 43 души са ранени, съобщи говорител на губернатора на провинцията.

Полицията е била принудена да отдели сили за залавяне на избягалите затворници и към обяд днес около 1000 са били задържани, каза Кадери, без да посочва колко още са на свобода.

В района са пристигнали специални части, за да подпомогнат полицията, а гражданите са изведени от района на затвора. В него са били държани талибани и членове на „Ислямска държава“, както и обикновени престъпници. Междувременно целият град беше отцепен. „Целият град Джалалабад е под полицейски час, магазините са затворени“, заяви Кадери. „Джалалабад е напълно опустял“.

„Ислямска държава“ пое отговорността за нападението. То беше извършено ден, след като афганистанското разузнаване съобщи, че специалните сили са убили високопоставен командир на групировката в района на Джалалабад, административен център на провинция Нангархар.

Джалалабад е на около 130 км от Кабул и е разположен на магистралата, водеща към прохода Хибер и пакистанския град Пешавар.

Според доклад на ООН от миналия месец в Афганистан има около 2200 членове на „Ислямска държава“.

Източник: БТА

Подобни статии

ФБР стяга обръча около убиец на полицай при щурма на Капитолия

Американското Федерално бюро за разследване (FBI) е установило заподозрян за смъртта...

Още в катергорията

ФБР стяга обръча около убиец на полицай при щурма на Капитолия

Американското Федерално бюро за разследване (FBI) е установило заподозрян...

Саудитска Арабия категорично отрече изводите за убийството на Хашоги

Саудитска Арабия категорично отрича "негативната, невярна и неприемлива" преценка...

В Германия се чудят какво да правят с ваксината на AstraZeneca

Ваксината на AstraZeneca продължава да има проблем с имиджа...