Палатковите лагери в София вече ги няма

СДВР даде извънреден брифинг. Физическа сила е използвана само срещу едно лице на Орлов мост

Палатковителагери в София вече ги няма. В 4,30 ч полицията пристъпи към тяхното премахване.

В последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани, че им се ограничава свободното право на придвижване, подчертават от органите на реда.

СДВР даде извънреден брифинг. Физическа сила е използвана само срещу едно лице на Орлов мост.

„Тази сутрин на територията на столицата беше проведена специализирана полицейска операция за възстановяване на пътното движение и обществения ред на трите кръстовища в София, на които бяха разположени, палатки, тенти и други вещи“, посочи Тони Тодоров, заместник-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

„От началото на протестите подчертахме, че тези протести не са заявени в Столична община и са нерегламентирани. Тук имаме акт на гражданско неподчинение. Вчера на база на ежедневен анализ беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и движението на 3-те кръстовища. За тази цел служители на СДВР пристъпихме с действия на тези места и чрез високоговорящи устройства разпоредихме на присъстващите да освободят пътното платно и да преместят всички намиращи се там предмети“, посочи той.

„Бяха направени много записи от присъстващите и от камери на СДВР. Физическа сила беше използваха само срещу едно лице на Орлов мост, което категорично отказа. Тази физическа сила беше в рамките на нашите правомощия. Няма претенции от страна на лицето. Задържани са 12 лица, 8 от тях са в 1 РУ за неизпълнение на полицейски разпореждания – отказали са категорично да напуснат, както и 3 лица са задържани за установяване на самоличността им. На тези, които не са изпълнили разпорежданията, ще бъдат съставени актове и ще бъдат освободени“, допълни той.

 

В последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани, че им се ограничава свободното право на придвижване, подчерта на брифинга Тони Тодоров, заместник-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

„След толкова дни на протести в СДВР в последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани. Една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от създалото се положение с блокирането на кръсовища и подчертавайки в жалбата, че им се ограничава свободното право на придвижване, което е конституционно право“, каза Тодоров.

„Конституционно право е и правото на протестиране, но ежедневно съм подчертавал, че правото на всеки човек да протестира е уредено в подзаконови нормативни актове и всеки е свободен да протестира, но заявявайки това в Общината и протестирайки по определения ред и начин. Затова предприехме действия по освобождаване на кръстовищата и възстановяване на обществения ред, за да осигурим и правото на свободно придвижване на всички останали граждани“, допълни той.

Относно буса от „Системата ни убива“ Тодоров обясни, че е на наказателен паркинг, а собственикът му ще бъде глобен по надлежния ред, съобщава Нова телевизия.

От СДВР са категорични, че оттук нататък няма да позволят разполагането на палатки по възлови кръстовища в столицата.

„Ще осигурим правото на всеки гражданин да се придвижва свободно. Няма да позволяваме това повече да се случи“, категоричен бе Тодоров.

Подобни статии

Още в катергорията