Папа Франциск назначи 6 жени на висши позиции във Ватикана

Последното по-значимо назначение на жена от папата е през 2017 г., когато на поста „директор на Ватиканските музеи“ застава италианският историк по изкуствата Барбара Ята

Папа Франциск назначи шест жени във финансовия съвет на Ватикана. Това е най-високата позиция, заемана от жена в католическата църква някога.

Икономическият отдел на Ватикана се състои от 15 членове.

Мнозинството от тях е от осем кардинали или епископи, които по правило са мъже. С новите назначения, обаче, папата спази обещанието си да издигне повече жени до лидерски позиции в църквата. Сега шест от останалите седем членове на комисията ще бъдат от нежния пол, а сред тях ще има само един мъж. Те са по две от Обединеното кралство, Германия и Испания. Всички имат предишен опит с финансите, политиката и науката.

Икономическият съвет е с най-високите пълномощия след папата, що се отнася до финансите на Католическата църква. Той отговаря за бюджета и счетоводството на централната администрация в Рим, международната дипломатическа мрежа на папата, както и на града-държава Ватикана.

Промените в състава на съвета идват в трудни времена за финансите на папството. С вече съществуващ бюджетен дефицит от 70 милиона евро към 2018 г., ограниченията наложени на туризма по време на пандемията намалиха важните приходи към Ватиканските музеи и други търговски обекти на Църквата.

Последното по-значимо назначение на жена от папата е през 2017 г., когато на поста „директор на Ватиканските музеи“ застава италианският историк по изкуствата Барбара Ята.

Папа Франциск определя съветите на жените като „много важни“ и призова те да бъдат назначавани в ръководството. Въпреки това той попречи на ръкополагането им в дяконски сан – степен по-ниска от тази на свещениците в духовенството.

Източник: bTV

Подобни статии

“Хамас” нападна с ракетен обстрел Тел Авив (ВИДЕО)

Пряк свидетел публикува кадри от атаката на палестинците във Фейсбук  Ето какво...

Още в катергорията

“Хамас” нападна с ракетен обстрел Тел Авив (ВИДЕО)

Пряк свидетел публикува кадри от атаката на палестинците във...

Русия гони румънски дипломат

Русия е взела решение да изгони румънски заместник военен...

В Русия подготвят закон, недопускащ до избори привърженици на Навални

Държавната дума - долната камара на руския парламент, ще разгледа...