Продължават сблъсъците между полиция и демонстранти в Беларус

ООН осъди насилието, упражнявано от властите върху протестиращите хора, които са убедени, че президентските избори са били фалшифицирани

В Беларус продължават сблъсъците между полиция и демонстранти. Протестите избухнаха след обявяването на предварителните резултати от президентските избори в страната. До момента има двама загинали протестиращи, хиляди са задържани, съобщава се и за над 200 пострадали, предава БНР.

ООН осъди насилието, упражнявано от властите върху протестиращите хора, които са убедени, че президентските избори са били фалшифицирани.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет заяви, че полицията е използвала прекомерна сила, като е употребила гумени куршуми, водни оръдия и шокови гранати. По думите ѝ сред задържаните хиляди хора има случайни минувачи, както и непълнолетни, което е явно нарушение на международните стандарти за правата на човека.

Бачелет призова за освобождаването на всички незаконно задържани. Снощи за четвърта поредна нощ избухнаха сблъсъци по улиците на столицата Минск и други градове. Броят на демонстрантите изглеждаше по-малък отколкото предишните нощи. Вотът в неделя беше осъден и от ЕС, който посочи, че изборите не са били нито свободни, нито честни.

Основният опозиционен кандидат Светлана Тихановска напусна страната, след като по-рано беше задържана за кратко. Литва, Полша и Латвия изразиха готовност да посредничат между беларуското правителство и опозицията. Междувременно Литва съобщи, че ще смекчи ограниченията за влизане в страната за граждани на Беларус, които идват по хуманитарни причини.

 

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини