Проф. Румен Гечев: Управляващите нямат ясна представа какво искат да правят

Депутатът от левицата попита каква ще е точната бройка на засегнатите от увеличението на заплатите, както и по какъв начин и на какъв принцип ще бъдат разпределени тези 30%

„Нашата политика е била последователна и ние многократно сме предлагали и обсъждали предложения с конкретни числа при обсъжданията на бюджетите през последните години. Обръщали сме внимание и на това, че за значителна част от администрацията в България доходите са ниски. Много от добрите експерти отиват в частния сектор. Но в случая става дума за паническа мярка, която очевидно е предизборна. Правителството предлага до 30% увеличение на заплатите при няколко неизвестни.“

Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на пресконференция в централата на партията. Депутатът от левицата попита каква ще е точната бройка на засегнатите, както и по какъв начин и на какъв принцип ще бъдат разпределени тези 30%. „Не знаем каква е и общата сума, която трябва да бъде разпределена“, коментира още Гечев.

„Летят милиарди, летят милиони от единия министър на другия. Преповтарят се програми, едни и същи пари са под различни имена. Но това не е само продукт на хаоса и паниката на управляващите, но и продукт на това, че те нямат ясна представа какво искат да правят. Към момента никой не може да каже колко пари ще струва на бюджетът до края на годината. Става дума за минимум около 200-300 милиона лева. Затова искаме парламентът да се събере, тъй като тези “юнаци“ си позволяват да разместват десетки, стотици милиони и милиарди, без да е ясно какви са източниците, как ще бъдат покривани и какво ще стане след това. Не става ясно и какво ще стане с равнището на заплати в други много важни сфери. Ние многократно сме предлагали увеличения на началните заплати на младите научни работници в България. Защо не са взели нашите предложения от години? Трябва да стимулираме не само администрацията, но и тези, които са взети в държавната сфера и могат да създават добавена стойност“, категоричен бе той.

Гечев заяви, че в Министерство на икономиката и Министерски съвет се въртят странни числа от г-н Борисов. „Имаме нов министър, който веднага предлага нов пакет от 1 милиард и 166 милиона. Тук не е ясно за кои икономически сектори става въпрос. Сто пъти ги питаме дали държавата има някаква схема от приоритети. За кои фирми, дали импортиращи или експортиращи, такава информация няма. Никой няма право да взима пари от инвестиции на министерството и да ги мести във фонд „Работни заплати“. Това става с решение на Народното събрание“, обясни депутатът от левицата.
„Какво направиха от първия етап от четирите милиарда лева, които бяха мобилизирали след началото на епидемията? Къде са тези пари и колко са реализирани от тях? Те сами признаха, че от тази сума е реализирано под 10%. Тогава за какво са новите милиард и осемстотин милиона, при положение, че не е реализирана първата програма? Къде са резултатите от първите четири милиарда?“, попита още депутатът от БСП.

„Министърът на икономиката заявява, че двеста милиона от Банката за развитие сега ще ги прегрупират в новия пакет. Кои двеста милиона? Тези, които трябваше да стигнат до средните и малките фирми, но не са стигнали. Едно и също число го броят по пет пъти. Тоест, управляващите действат панически, действат предизборно, тъй като знаят, че администрацията е един от основните им източници на гласове. Тяхното предложение за повишение на доходите по принцип е правилно, но го правят по незаконен начин и без отчитане на интересите на частния сектор“, обясни Румен Гечев.
Социалистът отправи въпрос защо в антикризисните програми на правителството няма нито една стотинка от Европейската централна банка. Той обясни, че всичко е в резултат на нови заеми или ползване на фискалния резерв.

„Не им е ясно какво искат да направят, нямат цели, както и източници на ресурсите, няма срокове и очаквани резултати. Само паническа подготовка на предизборната борба, която се очертава във всеки възможен час и ден“, заключи депутатът от БСП.

Подобни статии

Богомил Бонев: Вече е ясно, че ДБ отива под чертата!

Току що съобщиха първите резултати от изборите. ПП ще се яви...

Още в катергорията

Богомил Бонев: Вече е ясно, че ДБ отива под чертата!

Току що съобщиха първите резултати от изборите. ПП ще...

Проф. Росен Стоянов: Ръката на ДБ, подадена към ПП за общо явяване на вота, остана увиснала

"Хората, които се вторачват в рейтинги, обикновено пропускат реалността",...