Русия отхвърли критиките за COVID-ваксината: Неоснователни са

Руският здравен министър Михаил Мурашко отхвърли критиките към руската ваксина срещу коронавирус, които дойдоха от Запад и от САЩ, след като вчера президентът Владимир Путин обяви, че тя е първата регистрирана в света.

„Чуждите колеги, които, видимо чувстват определена конкуренция, преимущество на руския препарат, се опитват да изказват някакви мнения, които са абсолютно неоснователни“, заяви Мурашко пред медиите, цитиран от РИА Новости.

Той обясни, че руската ваксина не е била започната съвсем отначало, а е стъпила на вече натрупани клинични знания и данни, докато много други страни са предприели форсиран режим към създаването й. Само че, подчерта той, основата, на която е създадена ваксината в Русия, е добре изучена и безопасна – по-рано вече тя е била използвана за синтез и производство на други препарати.

„Ако се говори за РНК-ваксина, която се пуска в чужбина, то имаше публикации, че някои от тези ваксини се одобряват без доклинични изследвания, а веднага се използват върху човека, което в нашия случай категорично не се случи“, каза министърът на здравеопазването на Русия. Първите опаковки от ваксината ще бъдат пуснати до две седмици, съобщи още той.

Ваксинацията ще бъде доброволна за всички, както и за медиците, но здравните власти препоръчаха и на тях, и на учителите, да си я поставят. На първо място производството в Русия ще бъде за вътрешния пазар. Водят се преговори руската ваксина да се произвежда и в чужбина. Това ще стане, след като бъде задоволен вътрешният пазар.

Министърът призна, че ще се ваксинира, а директорът на Националния център по епидемиология и микробиология, патентовал ваксината, Александър Гинсбург, напомни, че самият той си сложи ваксината още преди няколко месеца на ненавършени 69 години и в момента се чувства добре.

В отговор на журналистически въпрос стана ясно, че за момента деца в Русия няма да бъдат ваксинирани, за да може педиатрите и учените да проведат допълнителни изследвания, свързани с детския организъм. Тяхната имунизация срещу коронавируса може да започне най-рано след няколко месеца, и то първо от най-голямата възрастова група – от 12 до 18 г., а най-накрая за най-малките – от 0 до 12 г.

Още преди да бъде изпробвана върху хора, ваксината е била поставена на опитни мишки и примати, а ваксинираните животни не са се разболели, казаха още руските учени. Доброволците пък, върху които е била изпробвана, са на възраст от 18 до 60 години.

Подобни статии

„Дойче веле“: Коронавирус – ваксинираните или преболедувалите са по-добре защитени?

Положителният тест за антитела не е достатъчен за зелен сертификат Преболедувалите Ковид...

Още в катергорията

Появи се вариант „Делта плюс“ на COVID-19, вероятно още по-заразен

Британските здравни власти определиха новата мутация на коронавируса „Делта...