Ананиев: Постигнахме изключителен успех с новия заем за 5 милиарда лева (Видео)

Финансовият министър Кирил Ананиев даде пресконференция за новия държавен дълг и фискалните параметри по него

„Изключителен успех постигнахме вчера при пласирането на първата ни външна емисия от 2016 г. насам. Тя беше обявена в 10 транша – 10-годишни и 30-годишни книжа. За първи път излизаме с 30-годишни книжа на пазара. Увеличихме лимита на от 2 млрд. на 2,5 млрд. евро, разпределени по равно между двата транша. Емисията предизвика безпрецедентен интерес, което доведе до заявки, които надвишаваха четири пъти обема, който търсехме – 2 млрд. евро“, обясни Ананиев, цитиран от Канал 3.

„Постигнатата доходност по двата транша можем да сравним с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг. Доходността на 30-годишния транш е 1,476% с лихвен купон 1,375. Доверието към страната ни е на много високо ниво. Изключително ниско ниво на дълг имаме в сравнение с БВП, на второ място сме в ЕС след Естония по този показател“, коментира финансовият министър.

„Българските инвеститори придобиха 16% от общия размер на книжата, имаше и много чуждестранни. Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложени. Коментираме възможността за актуализация на бюджета за тази година“, обясни още Ананиев.

Участваха инвеститори и от Великобритания, Германия, САЩ, Нидерландия, Белгия и други държави, посочи финансовият министър.

По думите му новият външен дълг ще бъде използван за покриване на съществуващ дълг, за увеличаване на фискалния резерв, финансиране на бюджетния дефицит, както и за покриване на финансовото осигуряване на социално-икономическите мерки, свързани с COVID-19.

Припомняме, че според решение на парламента правителството има право да поеме нов дълг от 10 млрд. лева за цялата 2020 година.

До момента са поети заеми за милиард и 200 милиона лева като държавни ценни книжа.

Снощи стана ясно, че Министерството на финансите е пласирало две две емисии облигации с общ обем 2.5 млрд. евро, или близо 5 млрд. лв. Книжата са със срок на погасяване 10 и 30 години.

Това е първото излизане на България на международните пазари след 2016 г. Страната изглежда в добро финансово здраве и поемането на дълг е по-скоро „за всеки случай“, а не защото е крайно необходимо.

Фискалният резерв е към 10 млрд. лева и въпреки че пандемията удари икономиката и приходите в хазната, до края на юли бюджетът бе на плюс (според прогнозата на МФ едва през август разходите ще превишат приходите – очакваният дефицит е около 190 млн. лева).

Но краят на коронакризата не се вижда и затова е добре държавата да има резерви. Много европейски страни побързаха още през пролетта да вземат заеми, за да си осигурят буфери заради проблемите с Ковид-19.

Публикувахте от OFFNews в Сряда, 16 септември 2020 г.

Подобни статии

Собственикът на сръбския автобус бил с над 100 нарушения

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента е 3,5...

Още в катергорията

Собственикът на сръбския автобус бил с над 100 нарушения

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента...

Бивш прокурорски шеф осъди ВСС за 7000 лева

Мария Дамянова бе обвинена, че е поела досъдебно производство за...