Армения заплаши да използва оръжия с широк радиус на поражение

Азербайджанските войски използват тежки огнеметни системи, артилерия с голям калибър и установки „Смерч“, мотивират се в Ереван

По време на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах Министерството на отбраната на Армения може да бъде принудено да използва оръжия с широк радиус на поражение, заяви прессекретарят на ведомството Шушан Степанян, цитиран от РИА Новости и Агенция „Фокус“, предава epicenter.bg.

„Министерството на отбраната предупреждава, че арменските въоръжени сили са принудени да използват огнестрелни оръжия и военна техника с широк обсег, за да унищожат жива сила, движимо и недвижимо имущество, военна техника на големи територии“, написа Степанян в социалната мрежа „Фейсбук“.

Според нея това се дължи на факта, че азербайджанските войски използват тежки огнеметни системи, артилерия с голям калибър и установки „Смерч“.

„Това променя логиката и мащаба на военните действия, извеждайки го на ново ниво“, добави говорителят на военното ведомство в Ереван.

На 27 септември Баку съобщи за интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия от страна на Армения. На свой ред Ереван обяви офанзива на азербайджанските въоръжени сили в посока Нагорни Карабах и обстрел на населени места, включително по административния център Степанакерт.

И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни. Арменските власти въведоха военно положение и обявиха мобилизация, Азербайджан също обяви военно положение в цялата страна и частична мобилизация.

Баку и Ереван оспорват суверенитета върху Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона.

Подобни статии

Радев: Ще връча мандата за съставяне на правителство, когато партиите гарантират резултат

Президентът участва в церемонията по връчване на дипломите на курсантите от...

Още в катергорията