Боян Чуков за конфликта в Нагорни Карабах: Имаме предпоставки за нова война

В Америка има голямо арменско лоби, Тръмп няма да направи грешен ход преди президентските избори, посочи той

Имаме предпоставки за нова война. Ситуацията за хората в Нагорни Карабах е критична.

Това заяви в сутрешния блок на БТВ експертът по борба с тероризма и дипломат проф. Боян Чуков по повод сблъсъците в Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения.

„Важно е как регионалните съюзници ще се включат. Турският президент Реджеп Ердоган вече активно се включи в конфликта и зае страната на Азербайджан“, разкри още той.

„Армения е член на ОДКС (бел. авт. – Организацията на договора за колективна сигурност. Организацията действа на принципа на НАТО и съответно Армения може да получи военна подкрепа от Русия, Беларус и Казахстан) и в нея участва и Русия. Москва би могла да се намеси, но само ако става въпрос за територията на Армения, не и на Нагорни Карабах. Другият полезен ход ще е Армения да се обедини с Нагорни Карабах“, каза проф. Чуков.

„За Русия не е изгодно да е в конфликт, тъй като тя има добри отношения с двете страни. Същото важи и за Щатите. Арменското лоби в САЩ е голямо, затова и Тръмп няма да направи такъв грешен ход преди президентските избори през ноември“, разкри експертът.

„Турция също се възползва от този прозорец от възможности преди американските избори. Анкара желае позиции в средна Азия“, коментира проф. Боян Чуков.

„Русия вече е прехвърлила няколко товарни военни самолета в Армения. Страната не би могла да се справи срещу Азербайджан без помощта на Русия“, завърши експертът по борба с тероризма.

Източник: epicenter.bg

Подобни статии

Кънчо Стойчев: Мачът не е свирен, битката за първото място ще е до последно

Конфликтът Борисов – Радев е „стреля се на месо“, казва социологът...

Още в катергорията

Вставай страна огромная!

Да знаем и помним, за да не се повтори През...