ЕС заплаши Турция: Ако не се върнете на масата на преговори, следват нови санкции!

Европейският съюз ще изготви списък с нови санкции срещу Турция в края на септември, ако Анкара не се върне на масата за преговори за разрешаване на териториален спор с Гърция и Кипър, съобщиха средиземноморските държави от ЕС (EuroMed7), които провеждат среща на остров Корсика по покана на френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Напрежението между ЕС и членката на НАТО Турция се разпали, след като Анкара изпрати проучвателен кораб, който да очертае възможните перспективи за сондиране на нефт и газ в различни части на Източното Средиземноморие, на територии, за която претендират и Гърция и Кипър.

Седемте членове на ЕС от средиземноморския басейн заявиха в съвместно комюнике, че отново потвърждават тяхната „пълна подкрепа и солидарност с Кипър и Гърция в лицето на многократните нарушения на техния суверенитет, както и конфронтационните действия от страна на Турция“.

„Ние потвърждаваме, че при липса на напредък в ангажирането на Турция с диалог и ако Анкара не прекрати едностранните си дейности, ЕС е готов да разработи списък с допълнителни ограничителни мерки, които могат да бъдат обсъдени на Европейския съвет на 24-25 септември“.

По време на пресконференция в края на срещата на върха френският президент Еманюел Макрон каза, че предпочитаната опция все още е да се възстанови диалогът с Турция. „Ние не сме наивни, но искаме да се ангажираме отново добросъвестно с такъв диалог“, каза той.

Заедно с Макрон, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Анкара все още има време да приключи дейностите си за проучване в недемаркирани морски зони преди срещата на върха на ЕС по-късно този месец.

„Ще предотвратим опита на Турция да раздели Европа“, каза той и добави, че Гърция изпълнява своя дълг в защитата на границите на ЕС и очаква в замяна европейска солидарност.

Турското външно министерство отговори на изявленията на френския президент Еманюел Макрон и посочи, че „тези изявления са само отражение на личната слабост и отчаяние на Макрон“, предаде Анадолската агенция.

„Френският президент Макрон, следвайки стар колониален рефлекс, отново направи арогантни изявления и се опита да дава назидателни уроци. Всъщност неговите изявления са отражение на неговата слабост и отчаянието, в която е изпаднал”, се казва в изявлението, в което се казва още, че „измина времето, когато Франция можеше да прави каквото си иска по света“.

„Турция и нашия президент са гневно атакувани от Макрон. Нашият президент е един от лидерите, който беше избран на поста си с най-голяма подкрепа от избирателите в Европа и винаги е черпил сила от турския народ. Турският народ и правителство винаги са били и ще бъдат единни в лицето на подобни атаки”, се казва в изявлението.

Според Анадолската агенция в изявлението се подчертава, че „Макрон не е човек, който може да определя морските граници в Средиземноморието или в който и да е друг регион по света“, добавяйки, че „Франция трябва да бъде привърженик на диалога и споразуменията, а не да се занимава със сляпата подкрепа за Гърция и Южен Кипър, които с едностранни провокативни стъпки направиха ЕС заложник на своите тесногръди и недалновидни интереси“.

Подобни статии

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше...

Още в катергорията

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник...

След самоизолацията Путин отиде на риболов в Сибир

Негов спътник е министърът на отбраната Сергей Шойгу Руският президент...