Изобретиха маска, с която да се храним и разговаряме без страх от коронавируса (ВИДЕО)

Целта на дизайнерите е била да създадат предпазна маска, която вместо да се поставя на лицето, се държи в ръка като ветрило

Дизайнери от университета по изкуствата в Киото, Япония, са разработили нов тип защитна маска, която позволява на хората да хапват и да общуват, без да се страхуват от разпространението на коронавирусна инфекция, пише в. „Джапан таймс“, позовавайки се на агенция Киодо.

Целта на дизайнерите е била да създадат предпазна маска, която вместо да се поставя на лицето, се държи в ръка като ветрило.

Приспособлението се състои от ръкохватка от хартия, към която се прикрепя маска за лице без ластици или връзки или филтърна хартия. Защитното „ветрило“ може да се държи в едната ръка и с него да се покриват носа и устата по време на хранене или разговор.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Искахме да предложим средство за намаляване на всекидневните неудобства и да въведем нов базов етикет в страната, започвайки от Киото“, казва дизайнерката Масако Сасаки.

Двадесет души вече са тествали маската. По думите на доброволците тя е по-удобна, отколкото изглежда на пръв поглед, и създава усещане за сигурност.
„Новата маска е стъпка към връщането на японците към нормалния живот“, казва Такаюки Миядзава, асистент в университета на Киото, който също също е участвал в разработването на приспособлението.

Източник: БТА