Кабинетът одобри доклад за състоянието на хазната

Кабинетът одобри доклад за състоянието на хазната към полугодието. Според него към края на юни излишъкът надхвърля 1,6 млрд. лева, но постъпленията се забавят заради кризата с коронавируса.

В правителственото решение, с което се одобрява докладът на финансовото министерство, са посочени единствено вече известни и стари данни.

По прогнози на ведомството на Кирил Ананиев към август по консолидираната фискална програма ще има излишък от милиард и половина, но на месечна база се очаква дефицит от 190 милиона лева, отбеляза БНР.

Решението на правителството обаче е свързано със състоянието на Хазната към юни, където има излишък от 1,6 млрд. По принцип одобряването на докладите на състоянието на фиска на правителствено заседание вървят няколко месеца след окончателното им публикуване.

Резултатите към полугодието обаче са важни, тъй като не еднократно и премиерът Бойко Борисов, и министри от кабинета са казвали, че на база на тях ще бъде взето решение за нова актуализация на тазгодишния бюджет.

Държавният бюджет бе актуализиран два пъти, а в ресорната комисия по-късно ще се гледат промени в бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса.

Подобни статии

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска партията. Миков...

Още в катергорията

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска...

Депутат на ИТН ще е новият шеф на Тотото

Това става ясно от внесените документи в Търговския регистър...

За фашизма в България и Македония

Защо се сърдим на македонците, че ни викат бугари-татари,...