Каракачанов се закани: България ще блокира първата конференция на Северна Македония с ЕС, ако историците не се разберат

„България ще блокира първата конференция на Северна Македония с Европейския съюз, ако двустранната историческа комисия не седне на масата и не постигне съгласие“. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в интервю за македонската ТВ24, цитирано от Фактор.бг.

„Три години откакто е подписан Договорът за добросъседство македонската дипломация отбягва решаването на проблемите и становищата на историците, за да не се стигне до решаване на въпроса за Гоце Делчев. С това показва, че Скопие няма желание да води истински диалог“, каза още военният министър. Припомни, че преди 10 месеца беше стопирана работата на Комисията за разглеждане на историческите проблеми.

„Казали сме го сто пъти в последните десет месеца, че ако не се постигне съгласие по тези въпроси, България ще възрази срещу насрочването на първата междуправителствена конференция, докато въпросите не бъдат изчистени. И това е много ясно в Скопие. Проблемът не е в София“, допълни Каракачанов. Категоричен е, че никой от ЕС не може да притисне и да нареди на България да промени позицията си. Не може само едната страна да прави компромиси, а другата да прави каквото си иска.

„Имаме договори и те трябва да се спазват. Вие се съгласихте да си смените знамето, да си смените името. А с България, която винаги е помагала на Македония, смятате, че може да играете некоректно. В международните отношения трябва да има реципрочност. България се държи джентълменски, коректно, първа призна Македония, и би следвало да има реципрочно добро отношение и от другата страна“, категоричен е вицепремиерът. Преди дни пък в Куманово бе сформиран Алианс на македонските българи – движение за национално единство и спасение (АМБ-ДНЕС).

Целта на гражданското сдружение е „македонските българи да се впишат като конституционен народ на Република Северна Македония“. „Време е да се проведе преброяване на населението, с което ще се покаже, че македонските българи са важен фактор за стабилността и сигурността на държавата. Македонските българи са народ който вече е признат и припознат в Европейския съюз и като такива те ще бъдат дял от македонската европейска администрация. Там ще покажат, че Република Северна Македония може и трябва да стане дял от семейството на народите на Европейския съюз“, се казва в съобщението за учредяването на сдружението.

Подобни статии

МИР: Българите казаха на Борисов да си кара джипката със здраве

Cимeoн Cлaвчeв кoмeнтирa, чe глacoвeтe oт cтрaнaтa и oт чужбинa нa...

Още в катергорията

Русия: САЩ прехвърлят сили и техника в Украйна и със самолети

Съединените американски щати са изпратили повече от пет военно-транспортни...

Родопско село е без вода седем дни, най-близкият магазин е на 6 км

Пред истинско водно бедствие са изправени в родопското село...