Марешки губи дело срещу Валя Ахчиева

Заместник председателят на парламента Веселин Марешки, който бе осъден на 4 г. затвор, е загубил и дело, водено от него и майка му Веска Марешка срещу журналистката Валя Ахчиева

В серия от 7 предавания „Открито“ по БНТ през 2017 и 2018 г. Ахчиева разкри подробно схема за търговия с лекарства, внасяни в България на ниски цени, преопаковани и изнасяни отново зад граница.

Марешки се почувствал засегнат и стресиран от разследването, а майка му, която е певица на стари градски песни, се разстроила и спряла да пее.

Завели иск срещу Ахчиева.

Журналистката обаче е оправдана на две инстанции Софийски районен и Софийски градски съд. До месец загубилите могат да обжалват и пред Върховния касационен съд, който следва да прецени дали да допусне жалбите им.

„За мен, а и предполагам за много от журналистите, последното решение на състава на Софийския градски съд с председател Здравка Иванова е изключително важно, защото обръща внимание върху нашата работа, – коментира Валя Ахчева пред „Труд“предаде dir.bg. – За първи път се сочи, че става дума за свобода на словото, упражнена в нейния пълен обем, че са спазени добрите практики – изследвани са документи, търсени са засегнатите страни… Но най-важното е, че съдът приема, че „журналистическата свобода обхваща също така и възможно прибягване до определена степен на преувеличаване или дори провокация.“

Подобни статии

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

Гръцките власти взеха решение за отваряне на ГКПП „Капитан Петко Войвода...

Още в катергорията

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов е...

Шефът на ДФ “Земеделие” предложил половин милион подкуп на новия министър?

Подкупът е с условия за запазване на възлови постове Шефът...