Мария Захарова разкритикува идеята за санкционен механизъм на ЕС на името на Навални

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова остро разкритикува изказванията на европейски политици във връзка с предполагаемото отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални.

Според нея идеята на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел разработваният от Брюксел санкционен механизъм за нарушаване на човешките права да носи името „Алексей Навални“ има антируска насоченост.

Захарова допусна, че западните държави преследват други цели, различни от установяването на истината за инцидента с Навални.

„Истинската цел на разгърнатата в Евросъюза по инициатива на отделни политически сили информационно кампания изглежда се свежда до това да се гарантира необратимостта на предприетия деструктивен курс по отношение на нашата страна“.

По-рано агенция Интерфакс съобщи, че от руското посолство в Германия са поискали консулски достъп до Навали, който се лекува в берлинската клиника „Шарите“.

Мария Захарова коментира и предложението на датския премиер Мете Фредериксен за нова дискусия по въпроса за строителството на газопровода „Северен поток 2“. Захарова припомни, че датските власти вече са издали всички необходими разрешителни за продължаване на строителството в изключителната икономическа зона на страната.

„Очевидно е, че в дадения случай става дума за недобросъвестна конкуренция. Вашингтон напористо рекламира на европейския пазар своя скъп втечнен природен газ в ущърб на европейските компании и потребители. А Дания, под политическо прикритие, действа като последователен лобист на американските планове“.

Подобни статии

Италия премахва карантината за европейски туристи

Италия съобщи днес, че премахва петдневната мини карантина, налагана досега на...

Още в катергорията

Италия премахва карантината за европейски туристи

Италия съобщи днес, че премахва петдневната мини карантина, налагана...

Русия спря и върна военен конвой на САЩ в Сирия

Руските военни спряха и върнаха конвой на САЩ в...

„Шпигел“ замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България

Авторитетното издание „Шпигел“ излезе днес със своя разследване под...