сряда, октомври 21, 2020

Посланикът на Армения в България Армен Едигарян: Войната бе предварително планирана, Турция подкрепя Азербайджан, защото прокарва политиката си на “неоосманизъм”

Най-четени

Еманюел Макрон и Владимир Путин в телефонен разговор за Нагорни Карабах

Макрон е поискал от Путин съдействие срещу тероризма и нелегалната имиграция Президентите на Франция и Русия са обсъдили в телефонен разговор кризата в Южен Кавказ...

4 напитки свалят холестерола и прочистват кръвоносните съдове

Eтo кoи мoгaт дa ca пoлeзни: Вcички cмe чувaли зa "лoшия" хoлecтeрoл, кoйтo e пoлeзeн и врeдeн. Aкo нивoтo му ce пoвиши в кръвтa, тoгaвa...

Ей, мишки! Докато теглят милиарди мълчите, докато разпродават държавата мълчите, а за едни маски оревахте орталъка!

Ей, мишки! Докато теглят милиарди мълчите, докато продават държавата мълчите, децата ви емигрираха и пак мълчите, а заради маските оревахте орталъка! Права имат само онези,...

104-ти ден на антиправителствени протести у нас (НА ЖИВО)

По-рано през деня организаторите от т.н. "отровно трио" обявиха, че са поканили извънпарламентарните партии на среща, за да се изработи механизъм за гаранция на...

Интервю на Оля Ал-Ахмед с посланика на Армения Н.Пр. г-н Армен Едигарян за информационна агенция BIG5

Н.Пр. Армен Едигарян е извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България от септември 2020 година

 Ваше Превъзходителство, през последните дни ситуацията на арменско-азербайджанската граница се влоши значително и се превърна от конфликт във война. Каква е причината за това рязко обостряне на напрежението между двете държави:

– Тази агресия на Азербайджан беше планирана предварително. Речта на президента на Азербайджан на 23 септември в Общото събрание на ООН, която съдържаше омразна реторика и конкретни геноцидни намерения към арменския народ, се превърна в своеобразна „дипломатическа зелена светлина“ за въпросната агресия.

Азербайджан никога не е криел стратегическата си цел – да реши проблема с Нагорни Карабах чрез използване на сила, като постоянно поддържа напрежение на контактната линия и по арменско-азербайджанската държавна граница. Президентът на Азербайджан многократно публично осъжда усилията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, насочени към мирно уреждане на конфликта в Карабах, като по този начин избира пътя на войната.

След ескалацията през юли на междудържавната граница с Армения, Азербайджан продължи да полага последователни усилия за подготовка на нова война.                                                                                                                                                                                                                                                                                        Преди всичко, през последните два месеца Азербайджан, въпреки липсата на заплаха за цивилния въздушен трафик, затвори транзитните въздушни коридори. През този период Турция и Азербайджан извършваха редовни провокативни полети по границата с Армения, както и по линията на контакт на Нагорни Карабах.

От 21 септември Азербайджан започна да събира резервен персонал и да конфискува цивилни камиони за военни нужди.

На 25 септември Министерството на отбраната на Азербайджан отхвърли предложението на личния представител на действащия председател на ОССЕ за наблюдение на спазването на режима на прекратяване на огъня по линията на контакт.

Според достоверна информация Азербайджан е вербувал чуждестранни терористични бойци и наемници от регионите на Северна Сирия под контрола на турските въоръжени сили с цел използването им в конфликта в Нагорни Карабах.

Започвайки от ранната сутрин на 27 септември, азербайджанските власти блокираха социалните мрежи и медиите в страната. Освен това присъствието на представители на турските медии в зоната на конфликта от първите моменти на нападението също доказва, че последните са знаели за нападението предварително.

 Има ли намеса на Турция в политиката на Азербайджан, по-конкретно в настоящата военна ситуация? Турският президент Ердоган нееднократно нарича Азербайджан „една нация, две държави“. Какво мислите, че се крие зад неговото изявление? Има ли турски интереси в конфликта?

– Подготовката за атаката от Азербайджан, която споменах по-горе, беше придружена от съвместни военни учения на Азербайджан и Турция. От 29 юли тази година до 10 август се проведоха мащабни военни учения на Азербайджан и Турция в Баку, Нахичеван, Гянджа, Кърдамир и Евлах. Във военните учения участват хиляди войници, стотици бронирани бойни машини, артилерия и военни самолети, включително безпилотни летателни апарати. Тревожно е, че след ученията част от турския военен персонал и военна техника са оставени на територията на Азербайджан.

Освен това, след юлската агресия на Азербайджан по държавната граница на Армения, Турция открито подкрепя военните операции на Азербайджан срещу Армения; оправдава използването на сила. Непосредствено след началото на мащабна военна офанзива от Азербайджан на 27 септември т.г. Турция повтори своята едностранна и безусловна подкрепа за Азербайджан.

Турският интерес е очевиден в основния поток на политиката на „неоосманизма“, провеждана от президента Ердоган: Сирия, Ирак, Либия, Източното Средиземноморие, а сега и Южен Кавказ – действия, насочени към разширяване на сферата на влияние на Турция. Тази политика всъщност се превръща в разклащане и дестабилизация на цели държави и региони.

 Г-н Едигарян, кой е инициаторът и провокаторът на този конфликт, от който и двата народа страдат от години?

– Риторичен въпрос. Хиляди статии и книги са написани за историята и причините за конфликта в Карабах, сегашния му етап, през последните повече от тридесет години има множество анализи. Днес има един проблем: става въпрос за физическата сигурност на хората в Арцах, ако искате, тяхното оцеляване, защитата на тяхното основно право да живеят и да се развиват безопасно в историческата си родина.

 Някои политици и експерти твърдят, че пандемията с коронавируса е ударила силно премиера Пашинян и популярността му сред населението спада. Чуждите медии пишат: „Позицията на арменския премиер Никол Пашинян отслабна по време на пандемията, докато опозицията вътре в страната продължава да се консолидира.“ Наистина ли е така? И повлия ли това на ескалацията на военния конфликт?

– Няма да обсъждам предубежденията. Медиите също така пишат, че позицията на президента Алиев е отслабнала по време на пандемията до такава степен, че под прикритието за спазване на карантина остатъците от всяка опозиция в Азербайджан са окончателно смазани и е необходимо военно приключение за допълнително укрепване на личната власт в страната.

 Арменската страна твърди, че азербайджанските въоръжени сили стрелят и по цивилното население, а не само по военни цели. Същото се казва от азербайджанските сили, че арменските военни обстрелват цивилни в градовете? Кой държи ключа за истината?

– Вече трети ден Азербайджан методично стреля по цивилни селища, инфраструктура и училища, включително в столицата на Арцах – Степанакерт. И днес – на територията на Армения, в граничния регион Варденис. Има цивилни жертви – 6 души вече са загинали, включително дете, което е починало в първия ден на конфликта.

 Вашата страна е мобилизирана, доброволците свикват с войната, момчетата отиват на фронта. Необходимо ли е? Не е ли възможно окончателно да се реши дългогодишният проблем с Нагорни Карабах чрез мирни преговори, а не с военни действия?

– Армения, като гарант за сигурността на Арцах, ще предприеме всички необходими мерки за защита на населението на Нагорни Карабах и ще даде пропорционален отговор на агресора.

Армения е готова да си сътрудничи тясно със съпредседателите на Минската група на ОССЕ за възстановяване и поддържане на регионалния мир и сигурност и да продължи преговорите. Докато не чуем за същата готовност от Баку …

 Русия е стратегически партньор на Армения. Каква е позицията на Русия в тази ситуация?

– Русия е не само съюзник на Армения, но и съпредседател на Минската група на ОССЕ, заедно с Франция и САЩ, за разлика от Турция, която като член на посочената Минска група открито застана на страната на Азербайджан. Русия се стреми към постигане на прекратяване на огъня и възобновяване на мирния процес.

 Каква е вашата прогноза за обострянето на конфликта? Какви мерки трябва да се предприемат незабавно за спиране на огъня на фронтовата линия?

– Армения призовава международната общност решително да осъди разгърнатата от Азербайджан агресия и да потвърди, че няма военно решение на конфликта. Необходимо е Азербайджан да се върне на масата за преговори.

Интервю на Оля Ал-Ахмед,  BIG5.bg

 

Историческа справка за конфликта Нагорни Карабах за българския читател:

Нагорни Карабах населен предимно с арменци, в началото на ХХ век 2 пъти (1905 – 1907 и 1918 – 1920) става арена на кръвопролитни арменско-азербайджански конфликти (вижте История на Нагорни Карабах). В хода на тези борби в районът е разделен на две части, които влизат в състава на образуваните със съдействието на англо-турските интервенти, срещу Съветския съюз, за кратко просъществували независими арменска и азерска държави. Впоследствие (през 1920 г.) Червената армия превзема техните територии и тези държави са преобразувани в съветски републики. Нагорни Карабах е обединен (през 1921 г.) и по-късно (през 1923 г.) изцяло предаден под властта на Азербайджанската ССР, в която е включен като автономна област под името Нагорнокарабахска автономна област. Въпреки че по онова време населението на Нагорни Карабах е над 90-процента арменско, в името на вечния интернационализъм Москва дарява региона на Азербайджан. Тъй като преобладаващото население е било от арменски произход, това разпределение на териториите, извършено не по етнически признак, а от стратегически и национално-политически съображения, предизвиква недоволство сред арменците. Чак до средата на 1980-те години ръководството на Арменската ССР предприема различни опити да издейства присъединяването на Нагорни Карабах към Армения, но те остават безуспешни и дори са държани в тайна от съветската власт. През 1988 г. Москва отказва да върне Нагорни Карабах на Армения, което се превръща в катализатор на продължителния конфликт между Ереван и Баку, при който хиляди души загиват, а стотици хиляди са прогонените от двете държави. Чрез международно съдействие през 1994 г. е постигнато временно примирие, но отношенията между двете страни остават все така студени. От септември 1991 г. в региона е създадена Нагорно-Карабахската република, която де факто е делегирала управлението си на Армения. Съгласно международната общност Нагорни Карабах е територия на Азербайджан.

 

 

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини

Еманюел Макрон и Владимир Путин в телефонен разговор за Нагорни Карабах

Макрон е поискал от Путин съдействие срещу тероризма и нелегалната имиграция Президентите на Франция и Русия са обсъдили в телефонен разговор кризата в Южен Кавказ...

4 напитки свалят холестерола и прочистват кръвоносните съдове

Eтo кoи мoгaт дa ca пoлeзни: Вcички cмe чувaли зa "лoшия" хoлecтeрoл, кoйтo e пoлeзeн и врeдeн. Aкo нивoтo му ce пoвиши в кръвтa, тoгaвa...

Ей, мишки! Докато теглят милиарди мълчите, докато разпродават държавата мълчите, а за едни маски оревахте орталъка!

Ей, мишки! Докато теглят милиарди мълчите, докато продават държавата мълчите, децата ви емигрираха и пак мълчите, а заради маските оревахте орталъка! Права имат само онези,...

104-ти ден на антиправителствени протести у нас (НА ЖИВО)

По-рано през деня организаторите от т.н. "отровно трио" обявиха, че са поканили извънпарламентарните партии на среща, за да се изработи механизъм за гаранция на...

МФ: През 2021г. се очаква растежът на БВП да бъде 2.5%

Средногодишният спад на заетостта през 2020г. се очаква да бъде около 2.6%, а коефициентът на безработица-5.6% Разпространението на коронавируса от началото на 2020г. предизвика сериозен...

Адв. Велислав Величков: Както всеки бяга от някой, който кашля и киха, така всеки бяга от ГЕРБ

"Имa мнoгo cилни прeпoръки и мнoгo cилни кoнcтaтaции в дoклaдa нa Eврoпeйcкaтa кoмиcия, oт Вeнeциaнcкaтa кoмиcия, кaктo и рeзoлюциятa нa EП, чe прoкурaтурaтa нe...

САЩ: Готови сме за незабавна среща с Русия

Пo-рaнo днec Руcия зaяви гoтoвнocт дa зaмрaзи oбщия брoй нa cвoитe ядрeни бoйни глaви, aкo CAЩ нaпрaвят cъщoтo, тaкa чe двeтe cтрaни дa удължaт...