Проф. Костадин Ангелов: Слуховете за затваряне на градовете с КПП-та са неверни

„В началото на епидемията знаехме изключително малко, имаше противоречива информация. Когато човек е неинформиран, има страх от неизвестното. Към днешна дата нещата са контролирани. В Българи инфекцията е абсолютно контролирана, няма здравна криза и няма натиск върху системата“, добави министърът на здравеопазването

„Слуховете за затваряне на градовете с КПП са абсолютно неверни. Това е лъжа. Не мога да си обясня в коя глава се раждат подобен тип конспирации. Не възнамеряваме да въвеждаме подобен тип мерки. Не се купуват бариери, не се купуват будки, бъдете спокойни“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„В началото на епидемията знаехме изключително малко, имаше противоречива информация. Когато човек е неинформиран, има страх от неизвестното. Към днешна дата нещата са контролирани. В Българи инфекцията е абсолютно контролирана, няма здравна криза и няма натиск върху системата.

От 7 август до 7 септември бройката е отишла от 857, днес са 773, а броят на хора в интензивни отделения са едни и същи, няма никаква динамика на увеличаване на постъпилите в болници. Здравната система е подготвена по отношение на апаратура, дезинфектанти за месеци наред. В момента предстои закупуването на допълнителни средства за всички служители на първа линия.

Всичко това се случва благодарение на хората на първа линия, те са преуморени. Подобни конспирации и въпроси към тези хора, постоянната ни критика още повече ги обезверява. Трябва да подкрепим българските лекари и сестри“, добави министърът.

„Близки ме питаха дали съм запознат, че правителството плаща на хора да кажат, че са заразени от коронавирус. И това е лъжа. Много известни личности бяха в болници, те част от конспиративната теория ли са“, риторично попита министърът.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

„Ние не казвахме не бъдете спокойни, ние искахме да покажем пред какво сме изправени като лекари, като сестри. Когато хората излязоха по улиците, ми звъняха колеги и казаха: Кажете на хората пред какво сме изправени. Спомняте си семейството от „Пирогов“. Аз съм лекар. Аз не се боря за одобрение или неодобрение, следвам лекарския си дълг. Ние като лекари имаме дълг да съветваме хората да си останат вкъщи“, каза министър Ангелов.

„Тази умора в хората на първа линия може да доведе до неглижиране на мерките и принципите. Ще се опитаме да опресним знанията на хората. Една от причината е дезинфекционните режими, личните предпазни средства. Нека да подхождаме с едно наум, да мислим, че вирусът съществува. Ние трябва да живеем с това и да работим със знанието за това“, каза още той.

„Българският парламент прие решение, с което упълномощихме ЕК да преговаря и да осигури ваксина за всички граждани, когато мине всички изпитания и когато бъде регистрирана, тя ще бъде достъпна за българските граждани и ще бъде безплатна. Извадили сме уязвимите групи, хората на първа линия, лица над 65 години и всички граждани с хронични заболявания. За тях сме осигурили достатъчно ваксини, когато бъде изобретена.

Много важно е българските граждани да знаят, че ваксината ще бъде абсолютно безопасна и безвредна. Предстои да направим проучване, за да разберем нагласите в българското общество. Фирмите, които произвеждат ваксина в ЕС са на същия етап като руската ваксина. Тя не е преминала трета фаза на изпитание, нещата в медиите не са в научното пространство“, каза още министър Ангелов.

Подобни статии

Радев: Борисов да защити честта на партията си, като се кандидатира за президент

Бойко Борисов да защити честта на партията си като се кандидатира...

Още в катергорията

Иван Гешев напусна дом 5 на резиденция „Бояна”

Главният прокурор Иван Гешев, който близо година и половина...