Съмнителни транзакции са преминали и през банки в България

Съмнителни транзакции, които са преминали през банки в България, се разкриват в международното журналистическо разследване, според което някои от най-големите световни банки са позволили транзакции „мръсни пари“ на обща стойност над два трилиона долара

Тъй като става дума за предишни периоди, част от институциите, регистрирани у нас, са преобразувани. Става дума както за банки с българска собственост, така и за институции, които са част от големи европейски групи.

Пред „Хоризонт“ банкови експерти коментираха, че самите банкови институции може да нямат виновно поведение в случая, тъй като те са длъжни да докладват за съмнителни транзакции, но нямат право да ги спрат. България не е високорискова държава за пране на пари, заяви за „Хоризонт“ финансистът Емил Хърсев:

„Забележете, че във всички случаи, когато става въпрос за България, става дума за лица, които в последствие са попаднали в някакви списъци, плащането е извършено две хилядната година. През 2014 година станал Майдана в Украйна, през 2017 лицето, което е било клиент тогава на българската банка попаднало в списък с лицата, които поради  съпричастността  си към Майдана от 2014, през 2017 станали обект на възбрана“.

Имената на три банки, регистрирани в България, се виждат в публикувания списък със съмнителни транзакции.

Разследващите журналисти са публикували още един списък, в който към тях се прибавят още няколко имена на банкови институции, регистрирани у нас.

Източник: БНР

Подобни статии

ПОРЕДНИ СКАНДАЛИ ВЪВ ВЪНШНО! Консули на ГЕРБ се ширят с по два апартамента за наша сметка

Министър Генчовска едва ли „ще изчегърта“ наследството на бившите управляващи, след...

Още в катергорията

ПОРЕДНИ СКАНДАЛИ ВЪВ ВЪНШНО! Консули на ГЕРБ се ширят с по два апартамента за наша сметка

Министър Генчовска едва ли „ще изчегърта“ наследството на бившите...

„Суджукгейт“ стигна до върховния съд

От 2-годишната условна присъда са недоволни както Живко Мартинов,...