Сергей Лавров: Няма да има мир в Донбас, докато не се смени властта в Киев

„Не мисля, че при сегашното украинско правителство, както и при предишния президент, ще има някакъв напредък в изпълнението на Минските споразумения“, подчертава Лавров

Мирното уреждане на въоръжения конфликт в Донбас е невъзможно, докато сегашното украинско ръководство е на власт в Киев.

Това изявление направи руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки перспективите за разрешаване на този конфликт. Интервюто му е публикувано на уебсайта на руското външно министерство, предават EA Daily и „Фокус„.

„Не мисля, че при сегашното украинско правителство, както и при предишния президент, ще има някакъв напредък в изпълнението на Минските споразумения, защото самият президент В. А. Зеленски говори за това публично, вицепремиерът А. Ю. Резников, който отговаря за работата в Контактната група по уреждането на ситуацията в Украйна, също говори за това, както и министърът на външните работи на Украйна Д. И. Кулеба“, каза Лавров.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Той също така припомни, че представители на украинските власти декларират, че Минските споразумения не могат да бъдат нарушени, тъй като политиката на ЕС и САЩ за продължаване на антируските санкции се основава на тях (и на руските обвинения в неизпълнение).

„Независимо от това, такова извратено разбиране за същността на Минските споразумения или по-скоро опит за обвиняване на Русия за всичко, въпреки че Русия никога не се споменава там, дълбоко проникна в съзнанието на нашите европейски колеги, включително Франция и Германия, които, като съавтори на споразуменията от Минск с нас, Украинците и Донбас не могат да не разберат, че украинците просто изкривяват своите отговорности, опитвайки се да се отдалечат от тях и да наложат различен прочит на Минските споразумения“, каза министърът.

Ръководителят на руската дипломация добави, че алгоритъмът, предложен от Киев – първо, контрол над границата, а не амнистия, избори и статут, заложен в Конституцията – напълно противоречи на последователността на Минските споразумения.

„Сега те предлагат да им се предаде „възстаналата“ част от Донбас, която се разбунтува срещу незаконния антиконституционен преврат, на тези, които обявиха тези хора за терористи, които започнаха „антитерористична операция“ срещу тях, която по-късно те преименуваха в „Операция на обединените сили“ (но това не променя същността) и които те все още смятат за терористи“, подчерта Лавров.

Той също така обърна внимание на факта, че през 2014 г. „никой от територията на Донбас и други части на Украйна, отхвърлил антиконституционния преврат, не е нападнал преврата и онези територии, които са били непосредствено под контрола на политиците, извършили преврата“.

„Няма нито един пример, който да потвърди, че те са участвали в терористични дейности. Украинската държава се занимаваше с тероризъм на тяхна територия, по-специално, когато А. В. Захарченко и редица полеви командири в Донбас бяха ликвидирани. Затова моите чувства са много, много песимистични“, заключи ръководителят на руското външно министерство.

Подобни статии

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха инициативата на...

Още в катергорията

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха...

Лавров: Чакаме отговори за разширяването на НАТО на Изток

Не основаваме политиката ни на принципа "ако", това е...