Шефове от „Кауфланд“ въртели далавери с месо за милиони

Трима родни директори заподозрени в схема с месо за милиони на гърба на немската верига и българските потребители

Грандиозен скандал тресе екипа на веригата „Кауфланд“ покрай сериозни съмнения на работещите там за извършвани от техни колеги измами.

Замесени са имената на трима от шефовете на високи позиции, които според подчинените им въртят далавера на гърба на немската верига, пише в свое разследване Narod.bg, цитирано от pik.bg.

Според твърденията на вътрешни източници срещу 5% от оборота всеки може да стане доставчик на месо, независимо дали има животни, кланица, инфраструктура, или е просто търговец, докопал от нейде няколко тона мръвка с неясен произход, твърди Narod.bg, цитирано от pik.bg.

Изданието цитира източник от фирмата запознат в детайли със съмнителни практики на въпросните български мениджъри в чуждата верига.

Изрично уточнение е, че цялата далавера се случва под носа и без знанието на германските собственици.

Затова и според медията вече имало подадени сигнали, както до немското ръководство на веригата „Кауфланд“, така и до Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите и прокуратурата да предприемат бързи мерки по цялостното разкриване на схемата, за да се гарантира, че продаваното месо е с доказан произход.

Данните на Narod.bg, цитирано от pik.bg. сочат, че веригата като най-големият търговец на дребно в България има средно по около 2 млрд. лева годишен оборот, разполага с 58 хипермаркета в 33 града в България, като дава работа на 6400 човека.

Сухата статистика показва до каква степен може да се печели от съмнителната схема, за която се твърди, че са разработили тримата директори. В нея участват бившият вече търговски директор Стела Първанова, шефа на отдел „Месо” Радослав Куртев и директора на „Свежи храни” и прокурист в „Кауфланд” Васил Василев, пише Narod.bg, цитирано от pik.bg.

Стела Първанова продължавала да е важна в схемата за милиони благодарение на своите контакти във фирмата – директорите Радослав Куртев и Васил Василев. Според Narod.bg,цитирано от pik.bg,  Първанова, която всички в бранша познават, обикаля фирми, които произвеждат или търгуват с месо, и ги убеждава, че ще ги уреди да продават стоката си във веригата. Това обаче ставало срещу определен процент от оборота на фирмата, който ще бъде реализиран.

Така съмненията са, че в иначе реномираната германска верига влизат супер анонимни доставчици на месо, които нямат свои животни, нямат кланица, нямат никаква инфраструктура, но изкупуват откъдето намерят.

Narod.bg, цитирано от pik.bg съобщава, че такава фирма например е разградската „Гарантмес”, регистрирана в ж.к. „Орел”, бл. 1, с управител 35-годишната Деница Владимирова Русева. Собственик на дружеството обаче било друго дружество ЕИК: 203381291 КЕСАРЕВО ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ ООД, регистрирано вече в София. Фирмата е собственост на 37-годишния Владимир Владимиров Русев, очевидно по-големият брат на Деница Владимирова Русева, пише изданието.

Владимир има и строителна фирма – „Дентур”, регистрирана във Велико Търново. Оттук, според Търговския регистър, започват разклонения и към други търговски дружества с разнородна дейност, показва проверката на Narod.bg, цитирано от pik.bg.

Любопитен факт е, че „Гарантмес” е основен доставчик на свинско месо и за МВР, проучва изданието.

От вътрешен документ на веригата пък става ясно, че „Гарантмес” доставя най-много месо. Никому неизвестната разградска фирма успява да бие дори няколко големи български месопроизводители, независимо, че дава по-високи доставни цени. И още един любопитен факт: никоя друга фирма, освен „Гарантмес”, не се допуска от въпросните директори да продава кайма в обектите на немската верига.

А двамата директори там – Радослав Куртев и Васил Василев, всеки ден около 17 ч. докладват на разградските си партньори конфиденциална търговска информация какви цени заявяват конкурентните им, твърди още Narod.bg, цитирано от pik.bg.

Очевидно аферата с месото, завъртяна от троицата Стела Първанова, Радослав Куртев и Васил Василев е толкова голяма, че Първанова дори е подала документи за основаването на финансова къща, което, според изискванията на закона, изисква първоначален капитал от 1 млн. лева! Това не е чудно, защото на година германската верига продава у нас над 1 млн. тона кайма, пише още изданието,цитирано от pik.bg.

Narod.bg, цитирано от pik.bg разкрива поробно и лицата в съмнителната схема. Според изданието Стела Първанова през август 2016 г. е назначена на супер високата позиция търговски директор на „Кауфланд” и влиза в Управителния съвет на фирмата. Преди това 12 години тя е била на различни ръководни позиции в търговската дирекция.

Радослав Куртев е ръководител на отдел „Месо” в „Кауфланд България”. Повече от пет години е бил мениджър в „Лидл”, от началото на 2016-а работи в „Кауфланд”, пише изданието, цитирано от pik.bg.

Васил Василев пък е директор „Свежи храни“ и прокурист в „Кауфланд” от 4 октомври 2019 г., съобщава Narod.bg, цитирано от pik.bg.

Пред медиите само преди две седмици, в края на август, Васил Василев смело казва, че „…делът на родната продукция при месото и месните продукти, които предлагаме, е 72%. Родните производители на прясно месо, с които работим, идват от 9 региона. Най-голям е броят им в Хасково, Стара Загора, Варна и Велико Търново”.

Шефът на „Свежи храни” в „Кауфланд” обаче удобно е забравил да спомене, че един от най-големите доставчици на месо за веригата хипермаркети е фирма без свои животни, без кланица, без никаква инфраструктура, пише Narod.bg, цитирано от pik.bg.

Подобни статии

Времето – 17 октомври 2021 г.

Днес облачността ще е значителна, на отделни места с превалявания от...

Още в катергорията

Времето – 17 октомври 2021 г.

Днес облачността ще е значителна, на отделни места с...

Радев обсъди високите цените на тока и газа с експерти

На „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна...

Даниел Смилов: При втори тур ще е трудна прогнозата на президентските избори

„Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше друг кандидат. Сега...