Световни медии: Протестиращите в България не отстъпват – настояват за оставка на правителството

Вчерашните протести в София влязоха в новините на редица световни медии, между които АФП, Франс 24, АРД, „Зюддойче Цайтунг”

В началото на парламентарния сезон хиляди българи се събраха отново, за да протестират срещу правителството. Стигна се до сблъсъци с полицията, вследствие на което повече от 60 човека бяха арестувани, а 10 полицаи са ранени, съобщи Евронюз.

Вчерашните протести в София влязоха в новините на редица световни медии, между които АФП, Франс 24, АРД, „Зюддойче Цайтунг”.

Всички отбелязват нарасналото в късните вечерни часове напрежение и хвърлените срещу полицията бомби, както и отговора на силите на реда с докараното водно оръдие.

Лидерите на протеста апелираха за мирен митинг и заявиха, че провокатори атакуват полицията. По-рано в сряда започнаха сбивания между протестиращи и полицаи, които използваха сълзотворен газ и арестуваха 35 души.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклук срещу силите на реда и се опитаха да обърнат няколко полицейски автомобила, пише Франс 24.

Изданието подчертава, че митингът се е провел по време на първото заседание на парламента след лятната ваканция. Протестиращите го нарекоха „Великото национално въстание“ в отговор на плана на правителството за нова конституция.

„Надявам се да постигнем промяна без насилие”, цитира Евронюз участник в демонстрациите.

„Видяхме в други държави, че една промяна се постига трудно. Все пак се надявам, че на нашия премиер му е останал здрав разум. От него зависи дали промяната ще стане по мирен път или не. Отговорността е негова.”

Медиите отбелязват, че президентът Румен Радев също е призовал правителството да подаде оставка и да се проведат предсрочни избори.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Независимо от това, министър-председателят Бойко Борисов даде ясно да се разбере, че правителството му ще продължи да работи, съобщава АРД. Неговата партия ГЕРБ събра в сряда 122 подписа – с два повече от необходимото, за да започне обсъждане на въпроса за нова конституция.

Протестиращите, които са на улицата почти 60 дни, обвиняват Борисов в корупция и в зависимост от олигарсите.

Във връзка с инцидентите в сряда вечерта, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” цитира министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който осъди във Фейсбук организираното нападение срещу полицията.

„Защитавате престъпници” и „Мафия” са най-честите възгласи от страна на протестиращите.

„При такова количество хора вече не мога да гарантирам, какво ще се случи”, казва Арман Бабикян – един от организаторите на протестите.

„Истината е, че в продължение на 55 дни опитахме и мисля, че постигнахме провеждането на мирни протести. Днешният ден е резултат от желанието на мафията да остане на власт на всяка цена”, казва той.

Кого има предвид, е добре известно. Всеки ден, включително и през горещите августовски дни, много демонстранти протестираха срещу управляващия повече от 10 години министър-председател, когото обвиняват в корупция и злоупотреба с правосъдието. На тяхна страна е и президентът Румен Радев, който заяви пред събралите се след лятната ваканция народни представители:

„Българите изразиха ясно волята и исканията си за незабавна оставка на правителството и главния прокурор, честни избори и възстановяване на доверието. Тези оставки са неизбежни, защото хората излязоха от хипнозата на пропагандата, преодоляха страха и настояват за правото си да живеят нормално – желание, което е несъвместимо с настоящото правителство.”

Медиите отбелязват, че преди речта на президента депутатите от партията на премиера ГЕРБ напуснаха залата в знак на протест. Самият министър-председател не се появи в парламента, тъй като заседанията на кабинета трябваше да се проведе в сряда и той очевидно не направи изключение заради речта на вътрешнополитическия си опонент президента Радев.

Борисов се опитва да печели време с предложението си за промяна на конституцията, което срещна отпор от страна и на протестиращите, и на президента.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Още в катергорията