Тома Биков: ГЕРБ няма да подаде оставка след вчерашните ексцесии

Оттук нататък ние започваме дебатът за ВНС, посочи Биков

След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка. Ние спираме този дебат. Ако го направим, означава, че всяко следващо правителство може да бъде свалено от власт от представители на криминалния свят. Това каза в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков, предава БТА.

През цялото време в последните няколко месеца президентът Радев призовава за радикализация на протеста. Вчера тази радикализация се случи, посочи Биков.

Всички ние видяхме лицето на тази радикализация тези платени футболни агитки, които се състоят от представители на криминалния контингент, заяви Биков и продължи като изказа пълна подкрепа за действията на полицията от вчера.

От днес нататък президентът Румен Радев носи политическата отговорност за това, което се случи вчера в цялата му съвкупност, заяви Биков.

Депутатът бе категоричен, че от ГЕРБ ще настояват да бъдат разследвани връзките на организаторите на протеста с криминалния контингент, които вчера са били ангажирани.
Оттук нататък ние започваме дебатът за ВНС, посочи Биков. По думите му това е възможност за възстановяване на политическия диалог. „Ние смятаме, че единственото място, където този диалог може да бъде възстановен е Великото народно събрание“, каза Биков и припомни, че така се е случило през 1990 г. – началото на демокрацията.

Не приемаме, че този парламент, който е легитимно избран, няма легитимност да свика Велико народно събрание, заяви Биков и припомни, че 35-то Народно събрание, което свиква последното ВНС е имало много по-ниска степен на легитимност от сегашното, защото в него имало само две партии – БКП и БЗНС.

„След като то успя да свика ВНС, всяко следващо народно събрание има най-малко правото да дебатира този въпрос. Нека всички заедно да върнем дебатът там, където му е мястото. Ние категорично отричаме тезите на президента, че Народното събрание е на улицата. Народното събрание съществува, за да не се води дебатът на улицата. Дебатът на улицата се води със средствата, които видяхме вчера“, категоричен бе Биков .

Подобни статии

Започна заседанието на правителствата на България и РСМ в София

Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка,...

Още в катергорията

Кирил Петков: Напрежението се вдига, но не дрънчи на война

"Няма изключително напрежение относно ситуацията с Украйна. Присъствието на...

Язовир „Бели Искър“ е опасен, свикват спешна среща за състоянието му

Стената му е силно компрометирана, заяви управителят на Софийска...