АБВ иска оставка на Борисов и Петкова

Ганчева подчерта, че е изключително важно България да направи националния си план за климат и енергетика

От месеци настояваме за оставката и на кабинета „Борисов“, и на министър Петкова, защото те са вредни и за управлението на сектор „Енергетика“, и за бъдещето на България изобщо. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева, предаде „Фокус“, цитирано от fakti.bg.

Ганчева подчерта, че е изключително важно България да направи националния си план за климат и енергетика така, за да не пропуснем Зелената сделка и да успеем да усвоим средствата, за да променим енергетиката и икономиката си.

„Правителството на Борисов в момента е достигнало отрицателната си точка. То има отрицателно доверие. Генерален проблем е недоверието на хората. Днес сме стотния ден от протеста. Тези нагли хора отказват да подадат оставка и те нямат моралното право да взимат решения за средносрочен и дългосрочен период, камо ли за стратегически проекти, каквито засягат енергетиката и ядрената енергетика и които засягат националната сигурност. Тези хора с отказа си да подадат оставка само нанасят всеки следващ ден щета и върху националната сигурност, и върху бъдещето и самочувствието на България. Те нямат правото да кажат въобще какво трябва да се случва в бъдеще в енергетиката“, допълни Ганчева.

Тя отбеляза още, че и България няма ясен отговор какво ще прави с въглищните си централи.
„Достатъчно ясни бяха нашите мотиви от ПП АБВ на клетия документ, наречен „Стратегия за развитието на енергетиката на България до 2030 г.“, където апропо и думичката „Белене“ липсва и този 7-ми реактор също така липсва. В момента в сектор „Енергетика“ на България предстоят изключително важни моменти. На 14, преди два дни, ЕК в своя доклад За състоянието на Съюза попита българското правителство и България какво ще правим с въглищните си централи. Такъв отговор липсва. България в момента трябва да започне да се управлява от експерти в сектор „Енергетика“, не от някакви хора, които не знаят защо са там“, посочи заместник-председателят на ПП АБВ.

Ако проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ в този нелеп вид бъде задвижен, минимум 11-12 години му трябват, за да стигне нивото, на което е проектът за АЕЦ „Белене“, каза тя и нарече идеята за 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ поредна приумица на премиера Борисов и шайката около него.

„Тя е толкова вредна като цяло за сектор „Енергетика“, че просто няма накъде. Ние от ПП АБВ системно сме се противопоставяли през последните години почти всяка седмици срещу безпринципното, непоследователно, некадърно, некомпетентно и вредно действие на правителството на Борисов в сектор „Енергетика“. Мисля, че няма нужда да обясняваме защо Борисов доказа, че не може да управлява сектора. Този му опит да се намесва в него, без да иска мнението на експерти, защото е доказано, че няма нито един енергиен експерт близо до него, той е вреден и за енергетиката, и за икономиката, и за националната сигурност на държавата като цяло“, допълни Ганчева.

Тя припомни съветския виц, че реакторите не са мобилни, а са модулни.
„Тези реактори, за които ни се говори, че ще бъдат най-хубавото нещо на света, което очаква ядрената енергетика в България, е един начален етап на проучване на тази технология в САЩ, които апропо още през 1979 г. зарязаха експлоатацията на ядрени централи, но смело се опитват да наложат своето ноу-хау и въведение на технология в други държави. Това е технология, която все още не е завършена, все още не е лицензирана и има още поне десетилетия, докато бъде наложена в сектора“, обясни зам.-председателят на АБВ.

Тя посочи, че от ПП АБВ категорично се противопоставят на това България да бъде опитно поле за тестване на нова недоказана технология.

„Технологията, за която и премиерът и министърката обясняваха по националните и социалните медии, че е най-доброто, което трябва да се случи в сектор „Енергетика“, не е доказана и не е лицензирана в нито една друга държава в Европа. Крайно време е България да започне да се управлява от експерти. Стига вече гербери и теменужки са се опитвали да се намесват в сектора и да ставаме за смях“, допълни Любомира Ганчева.

Подобни статии

ЦИК отчете края на изборите и обяви окончателния списък с депутати

Вижте целия списък с депутати: ЦИК спази законовия срок и обяви с...

Още в катергорията

ЦИК отчете края на изборите и обяви окончателния списък с депутати

Вижте целия списък с депутати: ЦИК спази законовия срок и...

Борисов: 2,7 милиона ваксини „Пфайзер“ ще получи България

Борисов изрази увереност, че увеличаващият се брой ваксинирани и...