Ангелов: Всички пациенти в България получават „Ремдесивир”

Всички пациенти в България получават „Ремдесивир”. Няма недостиг на лекарството. Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в МС.

Министерският съвет на днешното правителствено заседание е одобрил допълнителни разходи по бюджета на Министерство на здравеопазване в размер на 2 100 000 лв за закупуването на 2500 флакона „Ремдесивир“. 1 флакон струва 345 евро без ДДС.

Очаква се доставките да са тук до 10-12 дни. България вече е направила заявката за това, подчерта Ангелов.

До момента в България са получени 2837 флакона под формата на дарения, които са разпределени по РЗИ-тата в страната. От тях до момента са използвани 978.

„В страната има 1779 флакона. Към настоящия момент всички пациенти, които се нуждаят от включване на „Ремдесивир“ в лечението, са задоволени. Нямаме нужди, които на национално ниво да не могат да бъдат задоволени“, добави Ангелов.

Имаме „Ремдесивир” за три седмици напред, подчерта министърът.

„Ремдесивир” се използва за лечението на пациенти с коронавирус в почти всички държави в света, обясни Ангелов.

Мерките, които имаме в момента, не се спазват, подчерта здравният министър. Вчера са извършени 29 проверки в търговски центрове за спазването на мерките. РЗИ ще засили проверките в страната за спазването на противоепидемичните мерки, добави Ангелов.

Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, които са приети. Няма да се затварят градове, няма да се правят пропусквателни пунктове, категоричен е той.

На национално ниво има легла, капацитетът не е запълнен, но на регионално ниво има затруднения. В две области има затруднения в лечебните заведения – това са област Бургас и Благоевград, където има недостиг на легла. В област Търговище ще бъдат предприети допълнителни мерки. В болницата в Гоце Делчев ще бъдат прехвърлени легла от едно отделение в друго, за да се реши проблемът с недостига на легла в болницата в града.

Вече обаче има недостиг на лекари, наблюдава се и сериозна умора сред медицинските лица.

Източник: dariknews.bg

Подобни статии

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен Гечев от...

Още в катергорията

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен...

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти...