Брифинг на Националния оперативен щаб (НА ЖИВО)

Актуални данни за заразените с COVID-19

Д-р Бойко Пенков потвърди, че има със 102% нарастваща заболяваемост спрамо предходката седмица. Той каза това по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса.

България е на 21 място в ЕС по заболевамост и на второ място на Балканския полуостров. На 10-о място сме по смъртност и на 4-о на Балканския полуостров.

„Относителният дял на имунитета сред обществото е по-малко от 15%, което ни оставя далеч от колективния имунитет. През последните 14 дни заболеваемостта надхвърли 120 на 100 000 и продължава да се покачва всекидневно. Последните дни имаме 220 заразени на 100 000“, разкри зам-министър Пенков. По думите му имаме 102% нарастваща заболеваемост спрямо предходната седмица.

Той разкри, че сме на 21-о място по заболеваемост в ЕС и на 2-о място на Балканския полуостров, както и на 10-о място по смъртност в ЕС и на 4-о на Балканския полуостров. „В момента няма зелени области в България. Видин и Добрич са единствените в жълто“, коментира още той.

„Отчита се тенденция за нарастване на броя на починалите в страната, като само за последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50%“, добави д-р Пенков.

„Ежеседмично броят на хоспитализираните нараства с 1/3. Непрекъснато расте и показателят за пациенти в реанимационните отделения“, уточни зам.-министърът.

Към момента броя на заразените медицински лица в страната е над 2000. Това е над 5% от всички заразени в страната.

 

„Никой не е много голям специалист в коронавируса. В момента най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил от маските. Всички знаем, че не е приятно да го носиш на носа си, но всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството ни и за здравето на околния“, обяви проф. Тодор Кантарджиев.

„Да не се предозира с витамин Д, да не се прекалява с имуностимулатори. Който не издържа, да не гледа какво става с коронавируса в света. Нещата се преекспонират“, каза още проф. Кантарджиев и добави: „Маската ще спаси и от коронавируса. Трябва да си луд, за да влезеш в бокса без маска. Най-важните са контролът и самоконтролът.“

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести обясни, че трябва да се предприеме използването на антигенните тестове. По думите му такива тестове трябва да ги има навсякъде.

 

„Трябва да се хващат рано заболелите и да се изолират“, уточни той.

„Трябва да има контрол в метрото, градския транспорт и междуградския транспорт. Пътувал ли е някой в междуградски автобуси? Ами никой няма маски. Винаги съм казвал, че проветряването в пъти намалява шанса да се заразим, както и маските“, увери проф. Кантарджиев.

„Имаме 185 лаборатории, които работят ПСР диагностика в страната. Антигенните тестове ще хванат, ако някой разпространява заразата. Референтната лаборатория е направила вчера 414 теста, от които 38% са положителни“, коментира той и допълни, че който има очила, по-добре да си ги носи на работа, защото те също предпазват, както и маската.

„Грипните вируси ще се развиват паралелно. Епидемичното разпространение на грипа е декември. Има бързи тестове, които бъркайки в гърлото, казват след 10 минути дали детето е с грип. Тези тестове трябва да се правят, но при тях най-важното е правилното взимане на материал от носоглътката“, обясни професорът и добави: „Първите антитела, които се проявяват в кръвта, са на 10-ия ден от заболяването. Ако след 40-ия ден имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма.“

„Тези, които се заразяват с маски или са били на отстояние, карат инфекцията по-леко. Сега излезе статия, която няма още медицински доказателства, но казва, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно получаваш имунитет без клинични симптоми на заболяването. Трябва да се замислят хората, които не носят маска, показват си носа от маската и ни се подиграват“, заключи Тодор Кантарджиев.

(Допълва се)

https://www.facebook.com/bnradio/videos/622146145120052/?vh=e

Подобни статии

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик на пътностроителна...

Още в катергорията

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик...

В ЦИК гневни заради покана за среща от президентството: Твърдо ще я откажем!

“Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана от...