Велико народно въстание 5: 100 дни на антиправителствени протести у нас (НА ЖИВО)

На днешния протест се очаква и участието на четирима чуждестранни евродепутати

Днес е стотният ден от антиправителствените протести, който е обявен от организаторите като пето Велико народно въстание, предаде БНР.

В района на президентството обстановката е спокойна. Полицейското присъствие е засилено. Има хора от различни градове на страната.

Движението по бул. „Цар освободител“ е блокирано. Пренасочено е двупосочно по булевард Дондуков.

На проявата има две паралелни трибуни. Студентите от Софийския университет дойдоха със своя озвучителна техника и свои оратори около 18:30 ч. Пред президентството е и пунктът на т.н. „Отровно трио“.

Проявата и днес разчита на мащабност, за да се види желанието на хората в България за отстояване на Демократичните ценности.

Според присъстващите, протестите да направили български проблеми видими за Европа. Очаква се днес да бъдат отправени и послания на четирима чуждестранни евродепутати. Един от тях – Иван Звинчич от Хърватия каза, че е дошъл, за да каже на българите че не са сами и Европа ги подкрепя. По думите му, корупцията не е само в България, а такава има и в Хърватия. „Искам да ви кажа, че корупцията трябва да спре навсякъде“, каза той и допълни: „Вие не трябва да спирате“ призова протестиращите той и каза, че „който издържи последен, ще победи“.

Хората от площада твърдят, че всяко бавене в подаването на оставката на премиера е минус за него, тъй като доверието към него е спаднало.

Вчера от т.нар. „Отровно трио“ обяви, че в проявите се очаква да се включат и четирима чуждестранни евродепутати.